– EU verkar för närvarande inte ha något annat budskap att ge än "ge er iväg".

FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein om EU:s hantering av flyktingkrisen. (TT)

Fakta: EU:s Turkiet-plan

EU:s stats- och regeringschefer och Turkiet lovade efter sitt möte den 7 mars att arbeta vidare med följande förslag inför EU-toppmötet den 17–18 mars.

1. Skicka tillbaka alla nya migranter som tar sig sjövägen från Turkiet till grekiska öar.

2. Flytta en syrier från Turkiet för bosättning inom EU för varje syrier som skickas tillbaka.

3. Jobba efter målsättningen att senast i juni i år avskaffa visumkravet för turkiska medborgare som reser till EU.

4. Skynda på utbetalningen av de tre miljarder euro – 28 miljarder kronor – som utlovats till Turkiet.

5. Förbereda utökade förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap.

6. Samarbete om nödhjälp för att syriska flyktingar ska kunna bo i säkra områden inne i Syrien.

Källa: Europeiska rådet

Fakta: EU:s asylomfördelning

EU:s omfördelning av asylsökande tickar så sakteliga på och är snart uppe i 1 000 – av de totalt 160 000 som är tänkta att omfördelas från Grekland och Italien.

00#0000000Landfrån Italienfrån GreklandtotaltFrankrike41242283Finland9677173Portugal6584129Nederländerna504898Tyskland203757Sverige39-39Luxemburg-3030Belgien24-24Malta15621Spanien18-18Rumänien-1515Irland-1010Cypern-66Lettland-66Litauen-66Bulgarien-22Totalt368569937

Källa: EU-kommissionen

Kommissionären har redan tidigare uttalat tung kritik mot EU:s hantering av flyktingkrisen och återkommer till det när han nu är i Bryssel för möten med företrädare för EU och Nato.

Den jordanske prinsen oroar sig över de flyktingar som fastnat i norra Grekland.

– Vad vi ser är en humanitär kris. Många av de här människorna har varit med om fruktansvärda händelser i Syrien och på andra platser. Nu väntar de desperat i kalla och blöta läger med sina sjuka barn. Och EU verkar för närvarande inte ha något annat budskap att ge än "ge er iväg", säger al-Hussein på en presskonferens.

Svensk mamma

Den halvsvenske 52-åringen – mamma Margareta går under titeln prinsessan Majda – har starkt ifrågasatt den uppgörelse som EU vill göra med Turkiet om att skicka tillbaka flyktingar och migranter.

– Alla måste få en individuell prövning av hans eller hennes skyddsbehov. Annars rör det sig om automatiska återsändanden, vilket vi anser vara ett brott mot internationell rätt och EU-lag, säger al-Hussein.

Turkiet-uppgörelsen har starkt stöd från Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Men även hon poängterar att mycket återstår att fundera på.

– Det är väldigt viktigt att Turkiet uppfyller vissa kriterier. Det kan vi inte kompromissa om, sade Merkel på måndagen, enligt AFP.

Taggtråd och murar

Zeid Ra'ad al-Hussein är skarp i orden mot vad han kallar för "skamligt och vanhedrande hyckleri" från europeiska politiker på människorättssidan. Han kritiserar hårt att allt fler länder stänger sina gränser.

– Vi ser en tydlig och farlig trend – och om andra länder i världen följer med: vad kommer vi då att leva i för värld om 10–15 år? Det blir en värld där taggtråd och murar definierar relationerna mellan grannländer. Och det är inget som vi vill se, säger människorättskommissionären till TT.