Fakta: Slaget vid Somme

Slaget vid Somme pågick mellan den 1 juli och den 18 november 1916 och var ursprungligen ett brittiskt försök att bryta dödläget kring skyttegravarna vid floden Somme, cirka tio mil söder om Lille i nordvästra Frankrike.

Resultatet blev oerhört blodigt med hundratusentals döda och totalt mer än en miljon stupade, sårade eller försvunna, utan att frontlinjen flyttades särskilt långt.

Vid fredagens minnesceremonier i Frankrike deltog bland andra kronprins Charles med sönerna William och Harry, Frankrikes president Francois Hollande, Storbritanniens premiärminister David Cameron med flera.

Klockan var 28 minuter över 7 på morgonen den 1 juli 1916 när en gigantisk explosion startade vad som skulle bli en av första världskrigets mest ökända bataljer. Än i dag återstår en jättelik krater, 90 meter bred, från de 27 ton sprängmedel som brittiska soldater hade placerat i en tunnel ingrävd under de tyska skyttegravarna.

Hur många tyskar som dog i smällen är det ingen som vet. Däremot finns en exakt siffra för hur många britter som ett dygn senare hade stupat. 19 240 döda gör den 1 juli 1916 till den brittiska arméns värsta dag i historien.

Prinstal

"Spektaklet är nästan obeskrivligt. Skyttegravarna är bokstavligt talat dränkta av blod. Döda och döende staplas på varandra. Vi måste kliva över dem för att komma framåt", berättas i ett av alla krigsminnen, från den engelske soldaten Tommy Higgins.

Resultatet känns nästan osmakligt att berätta om. Trots jätteinsatsen lyckades britterna bara inta några enstaka kvadratkilometer. Våg efter våg av britter mejades ner.

– Vi förlorade blomman av en generation och åren efter verkade det stundtals som om den livsnödvändiga optimismen för alltid försvunnit från Storbritannien, talade prins William vid en ceremoni vid krigskyrkogården i Thiepval i torsdags, enligt AFP.

Miljonförlust

Totalt stupade, sårades eller försvann mer än en miljon allierade och tyska soldater under de fyra månader som slaget vid Somme varade. Till slut hade de allierade ändå bara avancerat cirka tio kilometer framåt. Skyttegravshelvetet på västfronten skulle fortsätta i ytterligare två år innan kriget tog slut.

Under fredagens ceremonier påpekades krigets vansinne från flera håll, från flera av de närvarande.

"Jag vill påminna om att det är den europeiska idén som låtit oss komma över splittring och rivalitet mellan stater och som har gett oss fred i 70 år", sade Frankrikes president Francois Hollande i ett uttalande.