Fakta: Den sexistiska videon

Donald Trump befann sig i Los Angeles 2005 för Emmygalan när han blev upplockad i en buss som användes för att göra reklam för tv-programmet "Access Hollywood", ett nöjesprogram som handlar om kändisar och händelser i främst Hollywood.

I bussen fanns, förutom Trump och programledaren Billy Bush, inspelningspersonal. När bussen når studion hoppar kameramännen av för att filma när Trump och Bush kommer ut ur bussen. Inne i bussen berättar Trump att han stött på gifta Nancy O'Dell och tagit med henne för att handla möbler. Där verkar de upptäcka skådespelaren Arianne Zucker, som ska föra Trump och Bush till inspelningen av "Våra bästa år", där Trump ska göra ett gästspel.

Då hörs Trump säga:

– Jag måste ta några Tic-tacs (mintpastiller), utifall jag skulle börja kyssa henne. Du vet jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte. När man är en stjärna låter de en göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst.

Det minst sagt uppseendeväckande beskedet gav Ryan till sina partikamrater i kongressen vid ett snabbinkallat telefonmöte på måndagen. Ryan gjorde då klart att han inte kommer att "försvara Trump eller kampanja för honom under de kommande 30 dagarna", rapporterar AFP och Reuters, och hänvisar till källor som deltog i telefonkonferensen.

Däremot ska Ryan inte ha dragit tillbaka sitt formella godkännande av partiets kandidat – alltså Trump – men förklarade under mötet att hans hela fokus nu kommer vara att skydda Republikanernas majoritet i kongressen.

"Tror Clinton vinner"

Därmed antyder Ryan att han tror att det blir Demokraternas Hillary Clinton som vinner presidentvalet den 8 november, och att han nu är mest angelägen om att inte ge henne "frikort" i kongressen där det för närvarande är republikansk majoritet.

Det är extremt ovanligt att representanthustes talman inte aktivt stöder sitt partis presidentkandidat, men ingenting är sig likt i denna hätska amerikanska valrörelse. Ryan förklarade redan i fredags, efter det att Trumps sexistiska uttalanden avslöjats i en videoinspelning från 2005, att han kände "äckel" över Trumps kvinnosyn.

Priebus stöd oförändrat

Kort efter Ryans besked kom det ett svar från Donald Trump:

"Paul Ryan borde ägna sig mer åt att balansera budgeten, åt jobben och åt den illegala invandringen, och inte slösa sin tid på att bekämpa den republikanske kandidaten", twittrade han ilsket.

Samtidigt kommer uppgifter från ett telefonmöte med Republikanernas nationella kommitté (RNC), där ordförande Reince Priebus har sagt till medlemmarna att det "inte är någon förändring" i kommitténs relation till Trumps kampanj efter videon, enligt källor till CNN.

Ryan är bara en i raden av kända republikaner som inte vill befatta sig med Donald Trump och hans kampanj. Den förre presidentkandidaten John McCain tänker inte rösta på honom och den tidigare utrikesministern Condoleezza Rice uppmanar Trump att dra tillbaka sin kandidatur. Enligt en sammanställning som The New York Times har gjort är det för närvarande mer än 160 framträdande republikaner som tagit avstånd från Donald Trump.

Tappar i opinionen

Men det är inte bara partikamraterna som vänder honom ryggen, även väljarna börjar bli allt mer skeptiska enligt en opinionsundersökning som NBC News och The Wall Street Journal presenterade på måndagen och som genomförts efter att skandalvideon blev känd. Enligt undersökningen får Clinton 46 procents stöd bland amerikaner som väntas rösta, Trump får 35 procent. De två presidentkandidater man sällan hör talas om, Libertarianernas Gary Johnson och Gröna partiets Jill Stein, får 9 respektive 2 procent.

I valet mellan bara Clinton och Trump leder Hillary Clinton med 52 procent mot Trumps 38 procent.

Mätningen är dock statistiskt ganska osäker, med 500 tillfrågade och en felmarginal bland väntade röstande på 4,4 procent.