Fakta: Kriget i Syrien

Syrienkriget startade 2011 först som ett fredligt uppror mot president Bashar al-Assads regim. Protesterna möttes med våld från regimens sida.

Syrienkriget bedöms hittills ha skördat runt 250 000 människoliv.

Runt 11 miljoner människor är på flykt inom och utom landet.

Förhandlingarna skulle enligt den tidigare FN-planen ha startat i måndags, men oenighet om vilka som ska representera den splittrade syriska oppositionen har förhalat det hela. Diskussionerna och de politiska utspelen pågår in i det sista. Från Turkiet kom beskedet att man inte vill se kurdiska PYD, Demokratiska unionspartiet, delta i fredssamtalen. PYD som strider mot IS i Syrien, bör i så fall delta i fredssamtalen på samma sida som president Bashar al-Assad, säger premiärminister Ahmed Davutoglu.

Inbjudningarna ska, enligt FN-sändebudet Staffan de Mistura, skickas ut i dag. Men en representant från syriska oppositionens förhandlingsteam är inte positiv inför samtalen utan påpekar att de Mistura inte kan ställa upp villkor för oppositionen. Teamet ska mötas i Riyad under dagen för att diskutera huruvida de ska delta i fredssamtalen. Sedan tidigare har de gjort klart att de inte kommer att vara med i samtalen om inte syriska regeringen och Ryssland upphör med luftangrepp och belägring av syriska städer.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttalar sig kritiskt om att vissa parter i fredsprocessen uppträder nyckfullt och oacceptabelt när de nekar till att förhandla. För att kunna nå ett fredsavtal är det också nödvändigt att kurderna deltar i samtalen, anser Lavrov.