Fakta: Kuppförsöket i Turkiet

Vid 22-tiden i fredags kväll startade den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Minst 250 människor har dödats i sammandrabbningarna och 6 000 människor har frihetsberövats efter kuppförsöket.

Militärens kuppförsök misslyckades och slogs ned av regeringen. President Recep Tayyip Erdogan har återtagit kontrollen över landet och skärper tonen för att stärka sin makt. Tusentals turkar har gått ut på gatorna och visat regeringen sitt stöd.

Premiärminister Yilderim har meddelat att regeringen överväger ändringar i lagen om dödsstraff för att säkerställa att liknande uppror sker igen.

Turkiet avskaffade dödsstraffet 2002 som ett led i anpassningen till ett framtida EU-medlemskap.

Måndagens möte mellan unionens utrikesministrar var planerat sedan lång tillbaka, men får en ny inriktning efter de senaste dagarnas händelser i Turkiet. Enligt Margot Wallström kommer mötet leda till ett samlat stöd för den folkvalde presidenten Erdogan och ett gemensamt fördömande av kuppförsöket.

– Militär makt och våld är inget alternativ till den ledning som nu finns i Turkiet. Trots ambivalens inför det allt mer auktoritära styret kommer man att ställa sig bakom den folkvalda presidenten och regeringen, säger Margot Wallström till TT.

Samtidigt kommer man att uttrycka oro och betona att en demokratisk ordning måste upprätthållas, framhåller hon.

Inga varningar

Däremot kommer utrikesministrarna inte att bemöta president Erdogans antydan om att återinföra dödsstraff i landet med hot om att bromsa processerna om Turkiets EU-medlemskap, tror Wallström.

– Jag tror inte att hot fungerar i det politiska läge som uppstått. Turkiet är ett kandidatland och det är inom den anslutningsprocessen som vi i EU bäst kan ställa krav på reformer i landet, säger hon.

Funderingar fanns på att bjuda in Turkiets utrikesminister till mötet, berättar Margot Wallström.

– Men i och med att läget i inte är helt stabilt, avstod vi.

"Bör reagera kraftfullt"

Men enligt Halil Karaveli, Turkietkännare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, är en återhållsam hållning gentemot Erdogans hårdnande ton inte det rätta i detta skede.

– Erdogans tal om att återinföra dödsstraff bör tas på största allvar. Det är nu när det har blivit chans till demokratisk samling i Turkiet som EU bör reagera kraftfullt genom att på ett tidigt stadium markera och säga upp alla processer om EU-medlemskap för Turkiet, säger Halil Karaveli till TT.