– Turkiet är redo att arbeta med EU. Turkiet är till och med redo att bli medlem av EU.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu på väg in till toppmöte med EU om flyktingkrisen. (TT)

Fakta: Toppmötet i Bryssel

EU och Turkiet enades i höstas om en plan där EU bidrar med tre miljarder euro till stöd för syriska flyktingar i Turkiet.

I gengäld lovade Turkiet att avsevärt förbättra sin gränskontroll mot Grekland.

Samtidigt har EU utlovat en nystart i de utdragna förhandlingarna om turkiskt medlemskap i EU.

Fakta: EU:s asylomfördelning

EU-länderna enades i fjol om att omfördela totalt 160 000 asylsökande från främst Italien och Grekland till övriga EU-länder. Hittills har dock inte ens 1 000 personer verkligen omfördelats:

00#0000000Landfrån Italienfrån GreklandtotaltFrankrike41242283Finland9644140Portugal4584129Nederländerna504898Tyskland203757Belgien302454Sverige39-39Luxemburg-3030Malta15621Spanien18-18Rumänien-1515Irland-1010Cypern-66Lettland-66Litauen-66Bulgarien-22Totalt348536884

Källa: EU-kommissionen

Det som "bara" skulle ha blivit ett lunchmöte verkade först vid 23.30-tiden närma sig sitt slut.

"Toppmötet återupptas för att enas om ett reviderat uttalande", skrev Preben Aamann, huvudtalesman för EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, på Twitter.

De orden tydde på att ledarna bestämt sig för att uppdatera de tankar som medlemsländernas ambassadörer enats om redan i söndags, om att bland annat lova mer hjälp åt Grekland och få fart på tidigare beslut om omfördelning av asylsökande.

Däremot väntades en formulering om att flyktingrutten över västra Balkan nu är "stängd" bli utbytt mot en lindrigare ordalydelse.

Svårsmält bud

Måndagens stora dramatik ägnades dessförinnan åt de helt nya förslag som den särskilt inbjudne lunchgästen, Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu, hade med sig till mötet i Bryssel.

Davutoglu uppges vilja ha ytterligare tre miljarder euro och bättre fart på medlemskapsförhandlingarna med EU, mot att i gengäld täppa till flödet över Egeiska havet.

– Med de här nya förslagen vill vi rädda flyktingar, avskräcka dem som utnyttjar deras situation och inleda en ny era i relationerna mellan Turkiet och EU, sade Davutoglu efter ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under eftermiddagen.

Det turkiska budet var dock svårsmält, med stora frågetecken kring lagligheten i flera av de punkter som lades fram i ett förslag till uppgörelse.

Exempelvis stipulerades att Turkiet ska "skyndsamt återta alla irreguljära migranter som tar sig över till de grekiska öarna från Turkiet" – något som i så fall skulle innebära att ingen ges tillfälle att direkt söka asyl i Grekland.

Enligt möteskällor var flera länder, däribland Sverige, starkt skeptiska till den typen av formuleringar.

"Vi vill se mer"

Tveksamhet rådde även kring möjligheten att fastställa ett datum för när turkiska medborgare ska få lättare att få visum i EU – något som egentligen hänger på att Turkiet kan uppfylla vad som krävs för att få visumliberalisering.

Även tanken på ett utbyte en mot en – "för varje syrier som återtas till Turkiet från de grekiska öarna kommer en annan syrier att flyttas från Turkiet till EU" – väckte stora frågetecken på mötet.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán sades ha lagt in sitt veto mot tanken på att direkt hämta in asylsökande från Turkiet.

Från svensk sida betonade statsminister Stefan Löfven (S) redan på väg in till mötet att Turkiet behöver göra mer för att uppfylla den handlingsplan man enades om i höstas.

– Vi har sett några förbättringar från Turkiets sida, bland annat tillträde på arbetsmarknaden för syriska flyktingar, men vi vill se mer naturligtvis och det är det vi ska prata om, sade Löfven i Bryssel.