"För att visumlättnaderna ska kunna gå igenom måste Turkiet genomföra ändringar i sin terrorlagstiftning."

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet,

Fakta: Flyktingöverenskommelsen

I korthet innebär överenskommelsen mellan EU och Turkiet att alla migranter som kommer till Grekland från Turkiet ska tvingas tillbaka till Turkiet om de inte har giltiga resehandlingar.

I utbyte förbinder sig EU att ta emot motsvarande antal människor från de turkiska flyktinglägren.

Turkiska medborgare föreslås också få resa in i EU utan visum, om Turkiet uppfyller vissa krav. Efter den misslyckade statskuppen den 15 juli har relationerna mellan Turkiet och EU har blivit allt mer ansträngda.

Regeringen i Ankara har tidigare varnat för att flyktingöverenskommelsen mellan Turkiet och EU är i fara om inte turkiska medborgare ges rätt att resa in i EU utan visum.

Nu har den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu satt en tidsfrist. Senast i oktober ska turkar få rätt att resa fritt till unionen, annars kommer Ankara att säga upp flyktingöverenskommelsen, säger Cavusoglu i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Om det inte blir någon liberalisering av visumreglerna kommer vi att tvingas ta avstånd från överenskommelsen som gjordes 18 mars, säger ministern.

Ansträngda relationer

Beskedet är i linje med EU-kommissionens farhågor. I förra veckan flaggade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att överenskommelsen kan komma att kantra.

– President Erdogan har redan antytt flera gånger att han vill skrota den, sade han till den österrikiska tidningen Kurier.

Relationerna mellan Turkiet och EU har blivit allt mer ansträngda efter den misslyckade statskuppen för drygt två veckor sedan. Efter kuppförsöket har omkring 60 000 statligt anställda gripits eller fått sparken i Turkiet.

– För att visumlättnaderna ska kunna gå igenom måste Turkiet genomföra ändringar i sin terrorlagstiftning, och snäva åt den eftersom den är alldeles för bred som den är nu. Men det har Turkiet tidigare sagt, i kölvattnet av kuppförsöket, att man inte är villig att gå med på, säger Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT.

Tyska kraftord

Terrorlagstiftningens vida formulering innebär att den kan användas för de omfattande utrensningar som fortfarande pågår i det turkiska samhället, påpekar Paul Levin. Han lägger till att de redan svåra förhandlingarna blivit än svårare på grund av att de har blivit så "högt politiserade".

I det uppskruvade tonläget märktes Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel, som reagerade med kraftord på det turkiska utspelet.

– Tyskland och Europa ska under inga omständigheter låta sig utpressas, säger han enligt Reuters.