Fakta: Flyktingöverenskommelsen

I korthet innebär överenskommelsen mellan EU och Turkiet att alla migranter som kommer till Grekland från Turkiet ska tvingas tillbaka till Turkiet om de inte har giltiga resehandlingar.

I utbyte förbinder sig EU att ta emot motsvarande antal människor från de turkiska flyktinglägren.

Turkiska medborgare föreslås också få resa in i EU utan visum, om Turkiet uppfyller vissa krav. Efter den misslyckade statskuppen den 15 juli har relationerna mellan Turkiet och EU blivit allt mer ansträngda.

– Samtalen med EU fortsätter men det är uppenbart att vi antingen tillämpar alla avtal på samma gång eller sätter dem alla åt sidan, säger Cavusoglu i en intervju med den tyska tidningen Bild.

Löftet om att ge turkiska medborgare rätt att fritt resa in i EU är en av den turkiska regeringens belöningar för att landet i enlighet med flyktingöverenskommelsen begränsar inflödet av migranter till Europa. Införandet av visumfriheten planerades först till i juni men sköts upp då Turkiet, enligt EU, inte uppfyllde de krav unionen ställt på bland annat hur pass ska se ut och asylansökningar hanteras.

Turkiets vägran att göra ändringar i sin terrorlagstiftning och gripandena och avskedandena av tusentals statligt anställda efter det misslyckade kuppförsöket i juli har satt ytterligare käppar i hjulen. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger har sagt att han mot bakgrund av utvecklingen i landet inte ser att visumfrihet kan införas i år.

Men Cavusoglu hänvisar till att avtalen stadgar att det ska ske i oktober.

– Det kan inte vara så att vi implementerar allt som är bra för EU medan Turkiet inte får något i utbyte, säger han till Bild.