Fakta: Våldsamt år i Turkiet

Den senaste tiden har flera anhängare till extremiströrelsen Islamiska staten (IS) fängslats i Turkiet för att de enligt turkiska tjänstemän planerat attacker i Istanbul.

Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. IS tog på sig attacken.

I juli dödades över 30 människor och ett hundratal skadades i ett bombdåd i staden Suruc. Även denna gång tog IS på sig skulden.

Den 6 januari förra året utlöste en kvinnlig självmordsbombare en sprängladdning på en polisstation i Istanbuls turistkvarter. En polis dog. En förbjuden turkisk marxistgrupp tog på sig attacken, som enligt gruppen var ett sätt att ställa styrande AKP till svars för korruption. Gruppen tog även på sig en attack mot poliser vid Dolmabahçepalatset vid Bosporen där ingen skadades allvarligt.

Källa: TT

Den kraftiga explosionen i Istanbul på tisdagsförmiddagen krävde minst tio liv. Dessutom ska minst 15 personer ha skadats – varav flera allvarligt.

Turkiets premiärminister säger att dådet utfördes av en person från IS.

– Vi har kommit till slutsatsen att gärningsmannen är en utländsk medborgare som är medlem i Daesh, säger Ahmet Davutogluenligt TT.

LÄS MER: Hon var sexslav hos IS – höll gripande tal inför FN:s säkerhetsråd

Dagligen besöker tiotusentals människor Sultanahmet där självmordsbombaren utlöste sprängladdningen. De flesta av dödsoffren var tyska medborgare. 

– Vi hörde ett högt ljud och jag tittade upp mot himlen för att se om det regnade, jag trodde att det var åska. Men himlen var klar, säger d24-åriga vittnet Farah Zamani från Kuwait till nyhetsbyrån Reuters.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uttalat sig om terrordådet. 

– Jag fördömer starkt terrorattacken i Istanbul. Det här visar återigen att vi måste stå enade inför terrorn, sade presidenten i ett tv-sänt tal.

Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar, enligt utrikesdepartementet. UD avråder inte heller från resor till Istanbul i nuläget. 

– Det allmänna säkerhetsläget ger anledning att uppmana svenskar att undvika plötsliga folksamlingar och demonstrationer, men det är som tidigare, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst till TT.

LÄS MER: Anonymous till IS: "Vi startar den största attacken någonsin mot er"