Fakta: EU:s plan med Turkiet

EU:s stats- och regeringschefer och Turkiet lovade efter sitt möte den 7 mars att arbeta vidare med följande förslag inför EU-toppmötet den 17–18 mars.

1. Skicka tillbaka alla nya migranter som tar sig sjövägen från Turkiet till grekiska öar.

2. Flytta en syrier från Turkiet för bosättning inom EU för varje syrier som skickas tillbaka.

3. Jobba efter målsättningen att senast i juni i år avskaffa visumkravet för turkiska medborgare som reser till EU.

4. Skynda på utbetalningen av de tre miljarder euro — 28 miljarder kronor — som utlovats till Turkiet.

5. Förbereda utökade förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap.

6. Samarbete om nödhjälp för att syriska flyktingar ska kunna bo i säkra områden inne i Syrien.

Källa: Europeiska rådet

När EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på torsdag och fredag är det tänkt att förra veckans snabbt framtagna idéer om en flyktinguppgörelse med Turkiet ska förvandlas till en överenskommelse på riktigt.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk försöker hitta sätt att få alla medlemsländer att ställa upp – men stötte genast på motstånd när han kom till Cypern.

Kräver erkännande

Den lilla ö-staten – i praktiken delad i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del sedan 1970-talet – accepterar inte att ytterligare så kallade kapitel öppnas med Turkiet i förhandlingarna om EU-medlemskap om inte landet fullt ut erkänner Cyperns myndigheter.

– Jag meddelade ordförande Tusk vår inställning att Cypern inte tänker godkänna öppnandet av några kapitel, om Turkiet inte uppfyller sina förpliktelser så som de beskrivs i förhandlingsramverket, sade president Nicos Anastasiades på en presskonferens i Nicosia efter mötet med Tusk.

Fransk varning

Tusk har även juridiska frågetecken att räta ut. Många länder – och även internationella organ som FN – oroas över det legala i att snabbt skicka tillbaka samtliga som kommer till den grekiska övärlden från Turkiet – såväl flyktingar som "vanliga" migranter, oavsett var de kommer ifrån.

– En av de frågor som måste redas ut är nyckelfrågan om lagligheten, konstaterade Tusk i Nicosia, varifrån han åkte vidare till Ankara för en middag med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu under tisdagskvällen.

Från Paris hördes samtidigt franska varningar från premiärminister Manuel Valls i parlamentet om att "utpressning" från Turkiets sida inte kommer att accepteras. Flera EU-länder reagerade skarpt i förra veckan på att Turkiet velat ha ännu mer EU-pengar till stöd för de minst två miljoner syriska flyktingar som finns i landet.