Fakta: Det senaste valet

Valet i juni innebar att styrande AKP förlorade sin majoritet i parlamentet. HDP, Folkets demokratiska parti, skrällde och fick 13 procent av rösterna. HDP är pro-kurdiskt och profilerar sig som ett vänsterparti för landets minoriteter.

Försöken att bilda en koalitionsregering efter valet misslyckades och president Recep Tayyip Erdogan utlyste nyval.

Kartan över hur Turkiet röstade i juni visade en tydlig tredelning av landet. I de östra delarna med stor kurdisk befolkning vann HDP. I väster, längs kusten och längs landgränsen i väster, vann sekulära CHP. I de flesta andra delar av landet, inklusive storstäderna Istanbul och Ankara, vann Erdogans AKP.

Vapenvilan mellan kurdiska PKK-gerillan och Turkiet bröts i juli och sedan dess har våldet trappats upp i landet. Samtidigt har konflikterna i Syrien och Irak blivit värre och extremiströrelsen Islamiska staten har börjat attackera mål i Turkiet. Den politiska oron har ökat parallellt med våldsamheterna.

Fakta: AKP-partiet

AKP, Rättvise- och utvecklingspartiet, bildades 2001 och har sedan dess haft en dominerande ställning i turkisk politik.

AKP är ett islamistiskt parti som beskrivs som konservativt men marknadsliberalt.

Partiet har sedan 2002, när det kom till makten, segrat i tre val. Valet i juni 2015 var det första där partiet förlorade sin majoritetsställning.

I valet i juni drev partiet frågan att reformera konstitutionen, vilket skulle leda till att presidenten får mer makt.

Partiets grundare, Recep Tayyip Erdogan, var premiärminister fram till 2014 då han valdes till president. Ahmet Davutoglu efterträdde honom som premiärminister.

Källa: UI:s Landguiden

Bara veckor efter det värsta bombdådet i Turkiets moderna historia går turkarna till valurnorna. Vid parlamentsvalet i juni tappade premiärminister Ahmet Davutoglu och hans moderat islamistiska parti AKP sin majoritet. Misslyckade förhandlingar med att bilda en koalitionsregering gjorde att AKP-grundaren, president Recep Tayyip Erdogan, till slut utlyste nyval. Den auktoritäre Erdogan har mycket att vinna på ett starkt AKP, då han bland annat vill genomdriva förändringar i grundlagen som kan ge presidenten ökad makt.

Trots bombattentatet i Ankara, som tog över 100 liv, har Davutoglu lovat att valet den 1 november blir av. Men utgången är oviss – kanske ännu mer sedan dådet.

– Jag är tveksam till om man kan hålla säkerheten uppe. Det är svårt att se att det inte skulle bli oroligt i och kring ett val. Beroende på vem som vågar sig ut så är det ganska osäkert hur valresultatet kan te sig, säger Sara Westerberg, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Misslyckad strategi

För det prokurdiska partiet HDP blev valet i juni däremot en seger. Partiet klarade tioprocentströskeln med marginal och tog sig in i parlamentet. Under sitt besök i Sverige i augusti var HDP:s ledare Selahattin Demirtas hoppfull när det gäller att få ännu större stöd i det stundande nyvalet.

– Det är nog troligt, då deras största väljarbas, kurder i östra Turkiet, kommer att vara dem trogna. Det som möjligen skulle tala emot är att allt för många hindras av rädsla för attacker eller andra repressalier, säger Sara Westerberg.

Under hösten har trakasserierna mot HDP:s lokaler duggat tätt – och polariseringen ökat.

– Den politiska ovissheten i kombination med våldsamheterna gör att läget i landet är minst sagt instabilt. Efter sprängdådet i staden Suruc i juli inledde turkisk militär flyganfall mot extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och mot PKK-gerillan. Och efter explosionerna i Ankara har regeringen kritiserats för att vara återhållsam mot IS, som misstänks för bombningen.

– Och om IS ligger bakom det här, som det mesta tyder på, är det ju ett bevis för att hans (Erdogan) politik att stödja alla motståndare till al-Assad (Syriens president) har varit ett misslyckande, säger Ingmar Karlsson, tidigare generalkonsul i Istanbul.

Repris från juni

Attacken i Ankara kan kosta AKP ytterligare procentenheter och risken för att man hamnar i ett liknande läge som efter valet i juni är inte obetydlig.

– Jag tvivlar på att Erdogan får egen majoritet. Att försöka få till stånd en koalition med det nationalistiska partiet MHP är en möjlig utgång, för jag tror inte att man kör en runda till med förhandlingar mellan alla partierna, säger Sara Westerberg.

Att få till en politisk balans i Turkiet är inte bara något som önskas av den egna befolkningen. Det är även viktigt utomlands.

– Omvärlden har intresse av att Turkiet ska vara stabilt. Inte minst med tanke på att Syrien är granne och att man behöver en stabil och relativt pålitlig partner i området. Tappar man Turkiet i den rollen så är det nog många som blir oroliga, säger Westerberg.