Fakta: Avtalet med Turkiet

Flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där ska kvarhållas och sedan återföras till Turkiet. EU ska ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs.

EU har satt upp en ram på 72 000 syriska flyktingar, men den kan komma att ses över.

Turkiet får 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning.

Turkiet får ytterligare 30 miljarder kronor till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt de pengarna på rätt sätt.

Turkiska medborgare ska ges visumfrihet till EU redan i sommar. Turkiet måste dock uppfylla alla de krav EU redan ställt på landet för visumfrihet.

Förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap ska påskyndas och ett nytt förhandlingskapitel, om budget och ekonomiska frågor ska öppnas under våren.

Källa: EU-toppmötets uttalande.

– Det är för tidigt att säga vilka effekter avtalet kommer att få. Men det är mycket möjligt, för där finns smugglingsrutter som är och har varit aktiva, säger Mark Micallef, chefredaktör för Migrant Report som bevakar flyktingsituationen, till TT.

Micallef tror att Albanien och Egypten är de länder som i första hand kommer att väljas som alternativa avresedestinationer om flyktingarna hindras från att ta sig från Turkiet.

I söndags omhändertog Libysk kustbevakning 600 flyktingar från tre båtar utanför Sabratha väster om Tripoli, enligt nyhetsbyrån AFP. Samma dag räddade den italienska kustbevakningen 730 båtflyktingar, och på måndagen ytterligare över 750 migranter.

Men enligt Micallef har antalet migranter som tar sig från Libyen inte ökat. Och han är osäker på vilken effekt avtalet med Turkiet får.

– Det innebär stora logistiska problem, och om systemet visar sig vara ineffektivt, tror jag Turkiet kommer fortsätta vara det mest attraktiva valet.

Omkring 330 000 migranter har tagit sig över Medelhavet från Libyen sedan starten av 2014.