Fakta: Orkaner

I Atlanten börjar orkansäsongen officiellt den 1 juni och sträcker sig fram till 30 november. Men det är först i augusti, när sommarsolen hunnit värma upp ytvattnet ordentligt, som den brukar komma igång på riktigt. De tropiska stormarna får då bränsle från energin som uppstår när värmen frigörs då vattnet avdunstar.

I östra Stilla havet pågår säsongen mellan den 15 maj och 30 november, men aktiviteten är som högst mellan juli och september.

När de tropiska stormarna viker av norrut, där vattnet är kallare, eller når land försvagas de oftast då deras energikälla försvinner. Kraftiga oväder hinner dock oftast en bra bit inåt land och kan orsaka stor förödelse.

Förutom vattentemperaturen är den så kallade vertikala vindskjuvningen i atmosfären, det vill säga skillnaden i vindhastighet mellan 1 500 meters höjd och 10 000 meters höjd, en viktig faktor för bildandet av tropiska stormar.

En storm har en vindhastighet på minst 25 meter per sekund, en orkan över 32 meter per sekund.

Källor: NDRRMC, Reuters, Scientific American och gov.ph

Omkring 50 000 invånare och turister evakueras i de tre mexikanska delstaterna Jalisco, Colima och Nayarit undan orkanen Patricia som strax efter midnatt väntas nå land.

– Den är väldigt, väldigt, väldigt stark. Den är jämförbar med tyfonen Haiyan som drog in över Filippinerna med katastrofala följder för ett par år sedan, säger talespersonen på Meteorological Organization (WMO), Clare Nullis.

Tyfonen Haiyan dödade 6 300 människor under sin härjning i främst Filippinerna november 2013.

Kan lyfta bilar

Enligt Mexikos meterologiska institut ligger vindstyrkorna på runt 90 meter per sekund. I byarna kommer de upp i över 110 meter i sekunden. Det är tillräckligt för att lyfta bilar eller hus som står på dålig grund. Det får många att frukta för katastrofala följder när ovädret drar in över land.

Uppåt 500 millimeter regn väntas enligt det amerikanska orkancentret falla fram till lördagen, vilket ökar risken för svåra översvämningar och jordskred. Myndigheterna i Jalisco väntar sig vågor som är mellan sex och tio meter höga.

– Vi står inför ett naturfenomen, en kraft vi aldrig sett tidigare, sade president Enrique Peña Nieto till Radio Formula, enligt AFP.

Patricia uppgraderades under fredagen till kategori 5, vilket innebär en ökning från "extremt farlig" till "potentiellt katastrofal". Enligt WMO har orkanen sedan i torsdags växt med "en otrolig fart". Det innebär att myndigheterna och invånarna i det utsatta området fått agera snabbt för att förbereda sig, även om området relativt ofta drabbas av svåra oväder under orkansäsongen.

Enligt de mexikanska myndigheterna når Patricia land någonstans mellan turistorterna Puerto Vallarta och Manzanillo.

Undantagstillstånd

– Vi skyndar hemåt för att sätta upp trä och tejp över fönstren, säger Rosa Elba Figuera till AFP:s reporter utanför en stormarknad i kuststaden Manzanillo.

Hon valde att bunkra konserver, bröd, vatten och batterier, medan bilder visade affärsinnehavare i Puerto Vallarta som spikade igen fönstren.

Hotellen närmast stranden i Puerto Vallarta har evakuerat sina gäster. Stadens flygplats har stängt, liksom lasthamnarna i Manzanillo och Puerto Vallarta.

Myndigheter har utlyst undantagstillstånd i flera delstater och armén och flottan har stationerat ut militär som är redo att hjälpa till. 400 000 människor lever i de områden som riskerar att drabbas hårdast, rapporterar AFP.

Ingen el

Skolor hålls stängda och vattenreservoarer har tömts. Dessutom stängdes strömmen av i de tre delstaterna, uppger tidningen Noticias Manzanillo.

– Vi patrullerar områdena längs kusten vid Puerto Vallarta, Melaque och La Huerta, och ber de mest utsatta människorna att sätta sig i säkerhet, säger Jose Trinidad Lopez Rivas, ansvarig för civilförsvaret i delstaten Jalisco, till tv-kanalen Foro.