Fakta: Nödhjälpen kring Mosul

Mellan 1,2 och 1,5 miljoner invånare beräknas komma att påverkas av militäroffensiven i Mosul.

200 000 människor väntas fly under de första veckorna. Vid det värsta tänkbara scenariot kan upp till en miljon människor tvingas fly, varav 700 000 kan behöva inhysas i tillfälliga läger.

Upp till 100 000 tros komma att korsa gränsen för att söka skydd i Syrien.

I nuläget finns 60  000 platser för flyktingar i olika läger omkring Mosul. Hjälporganisationerna arbetar med att hinna öka det antalet till 87 000 platser tills den första flyktingvågen kommer.

Särskilda mobila humanitära insatsteam är på plats och redo att leverera akuta förnödenheter enligt den så kallade Rapid Response Mechanism (RRM). Ett RRM-paket består av vatten, mat och hygienartiklar avsedda att räcka under en vecka för en familj på sju personer.

Hjälporganisationerna bad i somras om totalt 284 miljoner dollar för att kunna hantera situationen kring Mosuloffensiven. De har ännu bara fått in en mindre del.

Källa: Unocha

Fakta: Slaget om Mosul

Mosul ligger i den oljerika Nineveprovinsen i Irak och är landets näst största stad med omkring 1,5 miljon kvarvarande invånare. Offensiven mot staden inleddes den 17 oktober, omkring två år efter det att den fallit i händerna på IS. Striderna väntas pågå i flera veckor, om inte månader.

Islamiska staten (IS) uppger sig ha runt 7 000 man med vapen i staden. USA räknar med att 3 500—5 000 är troligare. Mot dem står omkring 30 000 soldater, främst irakiska och kurdiska trupper men även soldater ur den USA-ledda alliansen.

Hjälporganisationerna arbetar intensivt för att hinna förbereda sig inför vad FN befarar kan bli en av de värsta humanitära katastroferna på länge. Än så länge finns långt ifrån tillräckligt med tältplatser till de hundratusentals människor som väntas tvingas på flykt när offensiven för att återta Mosul förr eller senare når in i miljonstaden.

Men redan nu har många människor drivits från sina hem efter striderna i byområden utanför Mosul.

Internationella migrationsorganisationen (IOM), som noga följer utvecklingen, har hittills noterat 1 900 flyktingar från regionen kring staden sedan offensiven inleddes på måndagen.

Samtidigt har ytterligare några tusen civila flytt över gränsen till Syrien, rapporterar BBC med hänvisning till obekräftade uppgifter från Rädda barnen. Där ska de ha hamnat i flyktingläger som redan är överfulla.

"Lycklig dag"

Nyheten om att de irakiska styrkorna under onsdagen förberedde sig på att helt återta den största kristna staden i Irak, Qaraqosh, möttes med jubel och firande i Erbil, dit många tog sin tillflykt efter att Islamiska staten (IS) erövrade staden i augusti 2014.

Den hade tidigare omkring 50 000 invånare och var med sina sju kyrkor en viktig plats för landets kristna minoritet.

– I dag är en lycklig dag. Det råder ingen tvekan om att vårt land kommer att befrias och vi tackar Gud, Jesus och Jungfru Maria, säger Hazem Djedjou Cardomi, en av de firande i Erbil, till AFP.

Qaraqosh ligger omkring 15 kilometer sydöst om Mosul. Det slutliga målet för offensiven – att återta IS sista betydande fäste i Irak, Mosul – kommer dock sannolikt dröja flera veckor, om inte månader.

Trögare

Efter snabba framryckningar i byområden under offensivens första två dygn väntar nu en svårare uppgift när mer tätbebyggda områden i Hamdaniye-distriktet, där Qaraqosh ligger, ska intas. Men de irakiska styrkorna är segervissa.

– Vi omringar Hamdaniya i detta nu, säger general Riyadh Tawfiq till AFP.

Farhågorna är stora för vad som ska hända de uppskattningsvis 1,5 miljoner civila som finns i Mosul när striderna når dit. Förutom att IS rapporterats planera att använda civila som mänskliga sköldar, befarar USA att terrororganisationen kan komma att använda kemiska vapen i försöken att avvärja den irakisk-ledda offensiven.