Fakta: Hjälpsändningar i Syrien

Under de nästkommande fem dagarna planerar FN hjälpsändningar till omkring 154 000 människor som lever i belägrade områden i Syrien. FN har med hjälp av flygplan släppt förnödenheter från luften i delar av Syrien.

På måndagen inledde organisationen Röda Halvmånen sina första hjälpleveranser till utsatta människor i Syrien sedan vapenvilan inleddes i helgen.

Enligt Röda Halvmånen har tio lastbilar med filtar nått fram till den belägrade staden Mouadamiya al-Sham, söder om huvudstaden Damaskus. Ytterligare 41 lastbilar väntades nå staden på måndagen.

Källa: AFP.

Att använda svält som ett vapen i krig är olagligt, konstaterar FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein. Även belägringarna av syriska städer är olagliga eftersom de i förlängningen leder till att mat inte når civilbefolkningen.

Under måndagen visades tv-bilder på FN-flygplan som släppte förnödenheter över landet. Världsorganisationen förbereder sig nu på att leverera hjälpsändningar till omkring 154 000 människor i belägrade områden efter den bräckliga vapenvilan som trädde i kraft i helgen. Räddningsarbetare i motståndsfästet Aleppo sågs fördriva tiden med att spela fotboll – för första gången på flera år hade de ingenting att göra.

Samtidigt uppger FN:s livsmedelsprogram (WFP) att en givarkonferens i London inbringat löften om motsvarande cirka 5,7 miljarder kronor. Enligt WFP möjliggör donationerna finansieringen av matleveranser till omkring 4,6 miljoner människor i Syrien samt till 1,8 miljoner syriska flyktingar i regionen.