Fakta: Robert Gabriel Mugabe

Född den 21 februari 1924.

Ledare för Zanu (Zimbabwes afrikanska nationella union) under frihetskampen i dåvarande Rhodesia. När Zimbabwe bildades 1980 blev han premiärminister, i samband med grundlagsändringar 1987 övergick han till presidentämbetet.

Efter att tidigt under sitt styre ha setts som frihetshjälte och en afrikansk framgångssaga blev Mugabe alltmer kontroversiell. Han ses som ansvarig för etnisk rensning i Matabeleland på 1980-talet, och har i val efter val kritiserats för valfusk, brott mot mänskliga rättigheter med mera.

Själv hävdar Mugabe att han försvarar Zimbabwe mot britterna som vill återkolonisera landet.

Kravallutrustade poliser höll vakt medan 2 000 anhängare till oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) samlades på torsdagen. Många bar på plakat med Mugabekritiska slagord. Innan MDC-ledaren Morgan Tsvangirai tog till orda stämde anhängarna upp i partisången.

Protester mot presidenten har ofta slagits ned brutalt av polisen under Mugabes auktoritära period vid makten, som han innehaft sedan landet blev självständigt 1980.

92-åring Robert Mugabe är fortfarande aktiv, men hans bräckliga hälsa har satt fart på spekulationer om vem som kan komma att efterträda honom och om landets vidare öden när hans presidentperiod är över.

Röstfusk och kris

Zimbabwe befinner sig sedan länge i en djup ekonomisk kris, och människor har emigrerat från landet i stor skala. Mugabes era har även präglats av intolerans mot kritiker, röstfusk och anklagelser om allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

– Mugabe har ingen lösning på krisen, sade Tsvangirai i sitt tal till anhängare på Afrikanska enhetstorget. Många var klädda i de röda partifärgerna medan MDC-ledaren eldade på med kritik.

– Vi är här för att berätta Mugabe och hans regim att ni har misslyckats, sade han.

– Det är tid för Mugabe att lyssna på folkets röster. Folket ska befria sig självt.

Tomma löften om jobb

Demonstrationen kunde genomföras efter att en domstol i sista stund godkänt den. Allt avlöpte fredligt och MDC-talesmannen Douglas Mwonzora sade till journalister att man protesterar mot korruption och fattigdom.

– Vi har bara ett tomt löfte om 2,2 miljoner jobb som inte finns. Vi har massiv korruption.

MDC har utlovat fler demonstrationer runtom i landet, där det också råder svår livsmedelsbrist som har förvärrats av den ekonomiska nedgången sedan Mugabe genomförde sina kontroversiella markreformer i början av seklet.

Mugabe har själv förklarat att han kommer att fortsätta styra Zimbabwe "tills Gud kallar".