Fakta: Polens abortlagstiftning

Polens nuvarande abortlagstiftning är från 1993. Det förbjuder aborter i samtliga fall utom vid graviditeter som är en följd av våldtäkt, incest eller när de utgör en risk för kvinnans hälsa. Aborter får även förekomma i vissa fall om fostret är skadat.

977 legala aborter utfördes i Polen 2014. I Sverige var motsvarande siffra kring 36 600.

I det förslag som lagts fram av abortmotståndarna föreslås i princip ett totalförbud mot aborter. Förslaget innebär också straff på upp till fem års fängelse för läkare och kvinnor som "medvetet orsakar ett ofött barns död".

Källa: AFP, BBC News, Socialstyrelsen.

Demonstranter skanderade "jag existerar, jag tänker, jag väljer" samtidigt som de höll upp plakat med budskap som "kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter".

Protesten organiserades av Facebookgruppen Dziewuchy Dziewuchom (Kvinnor för kvinnor), som fått över 100 000 medlemmar sedan starten i fjol.

– Kvinnor utgör hälften av befolkningen i det här landet. Vi vill ha respekt. Vi vill att våra rättigheter ska respekteras, sade Bozena Przyluska, en av organisatörerna.

Abortmotståndare har lanserat förslaget, som har stöd inom den mäktiga katolska kyrkan. Det innebär att landets redan restriktiva abortlagstiftning skärps och att aborter endast ska kunna utföras om en kvinnas liv är i fara på grund av en graviditet.

Det styrande högerpopulistiska partiet Lag och rättvisa stöder medborgarinitiativet, som behöver 100 000 namnunderskrifter för att kunna läggas fram i parlamentet.

Kring 2 000 lagliga aborter utförs i snitt per år i Polen medan kvinnogrupper bedömer att mellan 100 000 och 150 000 kvinnor årligen reser utomlands för att få ingreppen utförda.