Fakta: SMHI:s klass 2-varning

En klass 2-varning innebär en förväntad väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller tv.

Källa: SMHI.

– Det är väldigt många träd som har knäckts och fallit över ledningar, säger Jakob Holmström, presschef på Eon.

Stormen slog hårt mot Sydsverige. Vid Vinga kuststation i Göteborg blåste det 29 meter per sekund i byarna när Freja drog in. Falkenbergskusten hade stormbyar på 26 meter per sekund och en medelvind på 19. Värst var stormen vid Väderöarna i Bohuslän

– Där var man uppe i 38 meter per sekund, så det var orkanbyar. Och vi har på flera ställen, framförallt in över Halland, men även Skåne, platser där man har kommit upp i stormbyar, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Hårda vindbyar

Men under morgonen mildrades ovädret, även om det fortfarande var mycket hårda vindar i södra Skåne.

– Stormbyarna kommer att avta, men det är fortfarande mycket hårda vindbyar, säger Sandra Andersson.

På grund av vädret stängdes Öresundsbron av för trafik under natten, men kunde öppnas igen vid 6.30-tiden.

Halland, norra Skåne och delar av Kronoberg blev värst drabbade. I Lund slets en byggnadsställning loss i blåsten. I Göteborgsområdet blåste ett stort antal träd ned och i Varberg slets ett papptak bort i vinden. Utanför Halmstad krockade en bilist med ett nedblåst träd.

Även i Helsingborg blåste en byggnadsställning ned och skadade åtta bilar som stod vid fastigheten.

Utan ström

4 500 av Eons abonnenter var utan ström under söndagsmorgonen och montörer jobbar med att åtgärda de problem som Freja orsakat. Energibolag har grävt ner ett stort antal ledningar sedan stormen Gudrun 2005 för att deras nät bättre ska stå pall mot kraftiga vindar.

– Trots att det är beklagligt att vi har så pass många strömlösa kunder så är det ändå väldigt positivt att se att våra investeringar betalat sig, säger Jakob Holmström.

SMHI utfärdade 26 varningar under lördagskvällen. Åtta av dem var klass 2, den näst högsta. Men vid sjutiden på morgonen nedgraderades klass 2-varningarna till nivå 1.

Fler lågtryck är att vänta den närmsta tiden, enligt SMHI.

– Det vi går in i nu är ostadigare väder med lågtrycksaktivitet över Sverige. Freja var först ut, sedan får vi se om det blir fler lågtryck som kommer upp i stormstyrka och blir namngivna, säger Sandra Andersson.