Fakta: Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu föddes 1931 i staden Klerksdorp i Sydafrika.

1960 prästvigdes han i den anglikanska kyrkan och blev 1986 dess första svarta ärkebiskop.

Han kämpade mot den sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken, apartheid och fick Nobels fredspris 1984.

Efter apartheid ledde han Sannings- och försoningskommissionen som utredde brott begångna under apartheid.

Han är i dag känd som en kämpe för mänskliga rättigheter.

Bland annat har han försvarat homosexuella, kritiserat såväl Zimbabwe som Israel och är en frontfigur i kampen mot aids.

Sydafrikas anglikanska kyrka erkänner inte homoäktenskap utan enbart äktenskap mellan en kvinna och en man.

Desmond Tutu är en av Sydafrikas mest kända apartheidmotståndare. Efter rasåtskillnadspolitikens sammanbrott på 90-talet blev han utsedd till ärkebiskop i Kapstaden och biskop i vad som nu är anglikanska kyrkan.

84-årige Desmond Tutu har tidigare förespråkat lika äktenskapsrätt för alla. Hans dotter, Mpho Tutu, är nu gift med pediatrikprofessorn Mareceline van Furth och de bär det gemensamma efternamnet Tutu- van Furth.

– Några av våra olikheter är uppenbara. Hon är lång och vit, jag är svart och vertikalt utmanad (kort), säger Mpho Tutu- van Furth, som dock tycker att det med tanke på Sydafrikas historia är ironiskt att deras likhet förefaller vara en källa till oro för andra.

Mpho Tutu- van Furth säger att pappan, som numera har bräcklig hälsa, blev "ledsen men inte förvånad" över nyheten att hon förbjuds att predika. Hon tillägger att hon valde att lämna tillbaka licensen i stället för att bli fråntagen den.