Fakta: Nederlag för Arbetarpartiet

Valen av borgmästare och kommunstyrelser i 5 568 kommuner i Brasilien var de första sedan president Dilma Rousseff från Arbetarpartiet tvingades bort från sin post i augusti. Partiets grundare och den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva står samtidigt anklagad för korruption.

Att Arbetarpartiet förlorade makten över stadshuset i jättestaden São Paulo ses som ett stort nederlag. Väljarna tycks ha tröttnat på korruptionen och den ekonomiska recessionen och straffar Arbetarpartiet för det.

Mångmiljonären João Dorias politiska kampanj påminner i mångt och mycket om den som den kontroversielle affärsmannen Donald Trump driver för att bli USA:s näste president. Och det finns många likheter mellan de båda herrarna.

Doria har varit programledare för den brasilianska versionen av den dokusåpa som gjorde Donald Trump till tv-kändis i USA. Förutom att han skrivit flera självhjälpsböcker står han bakom magasinet Caviar Lifestyle. Med en personlig förmögenhet på omkring 56 miljoner dollar har Doria finansierat stora delar av sin kampanj ur egen ficka. Mottot "Jag är ingen politiker, jag är en affärsman" tycks ha gått hem hos väljarna i Sydamerikas största stad.

Doria, som representerar mittenpartiet PSDB, fick 53 procent av rösterna i borgmästarvalet i söndags. En av dem kom från den 25-åriga egenföretagaren Ana Paula Bispo som är trött på att se politiker dras in i korruptionsskandaler i Brasilien.

– Det faktum att han är ny i politiken, med en fläckfri historia, fångade min uppmärksamhet, säger hon till The Washington Post.