– Familjerna har långsamt börjat acceptera att deras anhöriga inte kommer att komma hem.

Säger den kinesiska advokaten Zhang Qihuai om sina klienters känslor.

Fakta: Flight MH 370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH 370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer, varav 153 kinesiska medborgare.

Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera.

Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH 370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

Två år senare pågår sökandet fortfarande i östra Indiska oceanen.

Källa: TT

Fakta: Förändringar i reglerna

Sedan planet försvann har två förändringar gjorts inom luftfarten. Flera projekt har startats för att uppdatera kommunikationen mellan plan som flyger. All flygdata ska nu översändas automatiskt via satellitlänk, projekten ses som ett viktigt steg mot förbättrad flygsäkerhet.

Sedan MH 370:s försvinnande har också litiumbatterier förbjudits från att fraktas i bagageutrymme i passagerarplan.

Källa: Hans Kjäll

Ett enda stycke av planet har hittats. En liten bit av vingen påträffades på ön Réunion i september förra året: Sedan dess har flera misstänkta föremål hittats, men det har inte gått att bevisa att de kommer från planet. I förra veckan upptäcktes en vrakdel på en strand i Moçambique, men Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, tror inte att den tillhör flight MH 370.

– Biten på Réunion var täckt av koraller och alger som fastnat när den flutit runt halva Indiska Oceanen. Men den i Moçambique ser ut som att den kommer från en verkstad, säger han.

Brand bakom?

Teorierna kring vad som låg bakom haveriet, som inträffade när planet var på väg till Peking från Kuala Lumpur, har gått isär. Malaysiska myndigheter tror på sabotageteorin och på nätet finns en uppsjö av mer eller mindre trovärdiga förklaringar. Den teori som enligt Hans Kjäll är mest gångbar är den om de 200 kilo litiumbatterier som fanns ombord på planet.

– De kan ha skapat en katastrofartad brand i bagageutrymmet under cockpit. Systemet på mittkonsolen i cockpit brändes ut och flygplanet flög sedan på eget bevåg.

Enligt Hans Kjälls teori tappade piloten kontroll över planet som då tog sig upp på högre höjd och stabiliserade sig. Där flög det vidare innan det svängde ut över Indiska oceanen och försvann.

Svarta lådan

Ju längre tiden går desto mindre är chansen att få reda på vad som faktiskt hände. Men "den svarta lådan" kan enligt Hans Kjäll fortfarande vara till viss hjälp om den återfinns.

– Det finns en chans att den fortfarande fungerar och då kan man få ut någonting.

Två år efter katastrofen strömmar nu stämningsansökningar in från passagerarnas anhöriga. Dagen före tvåårsdagen på tisdagen, samtidigt som tidsfristen för att stämma bolaget går ut, lämnade anhöriga till tolv passagerare in stämningsansökningar.

– Familjerna har långsamt börjat acceptera att deras anhöriga inte kommer hem. Men samtidigt vill de inte godta den verkligheten, utan de fortsätter vänta. Det är väldigt smärtsamt, säger advokaten Zhang Qihuai, som representerar de anhöriga, till AFP.