Fakta: Gülenrörelsen

Den muslimska Gülenrörelsen grundades i slutet av 1970-talet i Turkiet av Fethullah Gülen.

Gülen har många anhängare i Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan anklagar den tillbakadragna författaren och religiöse uttolkaren för att ligga bakom kuppförsöket.

Rörelsen förnekar dock inblandning i kuppförsöket och säger att den är anhängare av demokrati och motsätter sig militära ingripanden.

Fethullah Gülen är 75 år och var en gång nära bundsförvant med Erdogan, men för ett par år sedan skar det sig ordentligt. Osämjan har pågått sedan slutet av 2013 då några av Erdogans närmaste medarbetare anklagades för korruption. Presidenten svarade med att avsätta hundratals militärer och stängde skolor som drevs av rörelsen.

Erdogan har varit misstänksam mot Gülenrörelsens starka närvaro i det turkiska samhället, bland annat i medier, polis och rättsväsende. Dagstidningen Zaman, som var en viktig röst för rörelsen, togs tidigare i år över av den turkiska staten.

Fethullah Gülen bor i Pennsylvania, USA, sedan 1999 där han lever ett tillbakadraget liv. Han flyttade innan han anklagades för förräderi i sitt hemland.

Källa: AFP, Nationalencyklopedin

De senaste dagarna har Amnesty International rapporterat om tortyr i spåren av de stora utrensningar som genomförts efter kuppförsöket. Människorättsorganisationen säger sig ha trovärdiga bevis på att människor utsatts för såväl allvarlig misshandel och hot som våldtäkt och fysiskt påfrestande ställningar, samt förvägrats mat, vatten och medicinsk vård.

– (Det) är extremt alarmerande, speciellt med tanke på den omfattning av gripanden som vi har sett den senaste veckan. De dystra detaljer som vi har dokumenterat ger bara en ögonblicksbild av de övergrepp som kan ske i häktena, säger Amnestys Europachef John Dalhuisen i ett uttalande på deras hemsida.

Misstror Gülen

Även organisationen Human Rights Watch har uttryckt stark oro för utvecklingen den senaste veckan. Över 10 000 människor har gripits och runt 50 000 har avskedats eller på andra sätt skiljts från sitt arbete. President Recep Tayyip Erdogan har motiverat utrensningarna med att de utpekade ska ha kopplingar till Gülenrörelsen, som han hävdar låg bakom kuppförsöket.

Enligt nya siffror från opinionsundersökningsinstitutet Andy-Ar tror nästan två tredjedelar av turkarna att predikanten Fethullah Gülen är den ansvarige, rapporterar AFP. Gülen själv bor i exil i USA och har nekat till inblandning och fördömt den misslyckade kuppen.

Ny konstitution

Turkiets regering planerar nu att skriva en ny konstitution tillsammans med de största oppositionspartierna, uppger premiärminister Binali Yildirim.

– Alla huvudpartier är redo att starta arbetet med en ny konstitution, sade han enligt AFP till journalister i Ankara på måndagen.

Den nuvarande konstitutionen är från efter kuppen 1980.