Minst sju människor dödades på torsdagskvällen av en bilbomb vid en vägspärr i oljehamnen Ras Lanuf. Bland de döda i självmordsattentatet finns både vakter och civila, bland dem en 16-månaders barn, uppger AFP.

Attacken kommer några dagar efter en attack från terrororganisationen Islamiska staten (IS) mot oljeterminalen i Ras Lanouf och närliggande al-Sidra.

Tidigare på torsdagen dödades minst 56 personer när en lastbil full med sprängämnen detonerade vid en militäranläggning i norra Libyen.

FN:s sändebud i Libyen Martin Kobler skriver på Twitter att explosionen var följden av ett självmordsdåd: "Jag fördömer å det starkaste dagens dödliga självmordsangrepp i Zlitan."

Enligt medieuppgifter var stora mängder sprängämnen gömda i en lastbil som kördes fram till en utbildningsanläggning för poliser och soldater. Explosionen var uppenbarligen jättelik – förutom de många döda ska långt över 100 personer ha skadats. De flesta av de drabbade uppges vara rekryter, men enligt ögonvittnen ska det också finnas civila bland offren.

Zlitan, även kallat Zliten, är känt för att ha haft starka miliser som häromåret stred mot den sedermera störtade Gaddafi-regimen.