Olyckan inträffade tidigt på nyårsdagens morgon vid ett industriområde i Ronneby kommun. Fem personer fanns i bilen som hamnade i vattnet efter att ha kört av vägen, passerat en grässlänt och precis missat några träd.

– Av någon anledning har de kört ner i ån och bilen blev liggandes på taket. Två lyckades ta sig ut och den ena larmade, säger Johnny Rasmussen, inre befäl vid räddningstjänsten i Ronneby.

Räddningstjänsten kunde med hjälp av dykare och ytlivräddare få upp de tre kvarvarande personerna i bilen för återupplivningsförsök. De hade sannolikt legat i bilen i 30–40 minuter, enligt Johnny Rasmussen.

Efter att förts till akuten i Karlskrona kom det första dödsbudet på eftermiddagen. Det gällde en 39-årig man. Övriga två, en 26-årig man och en 19-årig kvinna, uppgavs då vårdas för kritiska skador. På kvällen meddelades att mannen avlidit. För kvinnan var tillståndet oförändrat kritiskt.

Olycksorsaken är oklar.

– Det återstår att utreda, förhör har påbörjats med de personer som kunde ta sig upp för egen maskin, säger polistalesmannen Calle Persson.

Sent på kvällen uppgav Blekingepolisen att förhören ännu inte kastat ljus över skeendet.