Fakta: Rutten till Italien

Nästan 50 000 människor har hittills i år anlänt till Italien med båt över Medelhavet. 2015 var det cirka 154 000 och 2014 ungefär 170 000.

Fler än 10 000 har omkommit på vägen bara sedan 2014, framför allt på väg till Italien eller Grekland.

Uppskattningsvis omkom 900 bara i förra veckan.

Främst är det afrikanska flyktingar och andra migranter som använder rutten från Libyen till Italien. Många kommer från Eritrea, Somalia, Sudan och Etiopien.

Källor: UNHCR, IOM, Läkare utan gränser.

Italienska myndigheter uppger att en ökänd människosmugglare, en 35-årig eritreansk man, "Generalen" kallad, har gripits i Sudan och utlämnats till Italien. Han är en av de största människosmugglarna längs rutten från Afrika söder om Sahara via Libyen till Italien enligt den italienska polisen.

Men det är fel person som har gripits. Det uppger journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos som förra året intervjuade 35-åringen på telefon.

Hade samma namn

Hon har under dagen haft kontakt med flera personer som samstämmigt säger att den person som visas upp på en video av italienska myndigheter inte är 35-åringen, utan en 28-årig eritrean med samma första namn.

– Han är bara en flykting som var i Khartum, stackars kille, säger Meron Estefanos.

Hon säger sig vara helt säker på att fel person har gripits.

– Jag har pratat med folk som känner båda två. Jag själv är hundra procent säker, förklarar hon.

Mycket brutal

Den man som kallas "Generalen" ska ha dragit in stora summor – en resa för en person kan kosta 50 000 kronor – på att frakta människor på överfulla, livsfarliga fartyg. Han påstås också vara mycket brutal.

– Många flyktingar som jag har pratat med säger att han och hans män brukade slå och våldta dem. Han är känd för att våldta tjejer bara för att de är vackra. Han har gjort flera kvinnor med barn, men själv förnekar han allt det där, säger Meron Estefanos.

Italiens inrikesminister Angelino Alfano hyllar gripandet av "generalen" som en "utomordentlig framgång" i kampen för att stoppa "dödens handelsresande", rapporterar AFP.

"Generalen" anklagas bland annat för att ha fyllt flyktingbåten som kapsejsade utanför Lampedusa 2013, då minst 360 människor dog.