– Sveriges utrikespolitik ska i denna tid av både hopp och förtvivlan vara aktiv, orädd och konstruktiv.

Utrikesminister Margot Wallström inleder den utrikespolitiska deklarationen i riksdagen. (TT)

Fakta: Citat ur utrikespolitiska deklarationen

"Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl."

"Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land."

"EU är Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska arena."

"Rysslands olagliga annektering av Krim och militära närvaro i östra Ukraina utgör flagranta brott mot folkrätten."

"Med 60 miljoner människor på flykt kan vi inte ha en situation där vissa länder köper filtar medan andra investerar i taggtråd."

"Assadregimens liksom Rysslands bombningar av oppositionen är oacceptabla"

"Våldsutvecklingen och situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet är oroande."

"Sveriges erkännande av Palestina syftar till att skapa momentum för tvåstatslösningen."

"Målet är att finna en rättvis, ömsesidigt accepterad lösning på konflikten som tillgodoser västsahariernas rätt till självbestämmande."

"En särskild ambassadör för mänskliga rättigheter."

"Regeringen tillsätter en särskild ambassadör för arbetet med internationell nedrustning."

Källa: Regeringens utrikespolitiska deklaration 2016

– Sveriges utrikespolitik ska i denna tid av både hopp och förtvivlan vara aktiv, orädd och konstruktiv, slog Margot Wallström fast.

Men den säkerhetspolitiska linjen ligger fast. Vår militära alliansfrihet bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa, konstaterade hon. Men här fick hon mothugg från de borgerliga.

Centerns Kerstin Lundgren framhöll att den militära alliansfriheten inte längre tjänar Sverige. Och Moderaternas Karin Enström efterlyste åtminstone en diskussion om ett Nato-medlemskap.

Hammare och spik

– Vad är det som gör att det är svårt att ens diskutera det? Det skulle öka Sveriges säkerhet, sade hon.

– Tyvärr, kära Karin Enström, detta var förutsägbart. Om man bara har ett verktyg, en hammare, kommer alla problem att se ut som spikar. Spänningen har ökat, det är viktigt att säkerhetspolitiken inte svajar, svarade Wallström.

Enström kontrade med att också svaret var förutsägbart. Nato är garanten för säkerheten, framhöll hon.

– Det är bra att mitt svar är förutsägbart för säkerhetspolitiken ska inte svaja. Vore det inte bättre om vi samlades, vår politik måste signalera enighet, det är det som skapar stabilitet, sade Wallström.

Innan bläcket torkat

Efteråt beklagade hon splittringen.

– Det var ju inte så länge sedan vi enades om en säkerhetspolitisk analys i inriktningspropositionen. Bläcket hann inte torka förrän Moderaterna gick ut och pratade om Natomedlemskap. I det här osäkra läget borde vi säga att vi håller fast vid vår säkerhetspolitiska linje, sade Wallström till TT.

Även värdlandsavtalet med Nato kom upp i debatten. Miljöpartisten Valter Mutt tog avstånd från det.

– Hade jag varit statsminister så hade det inte blivit något värdlandsavtal. Jag har svårt att se varför det skulle vara nödvändigt, sade han.

Förtydligande kommer

– Valter Mutt sprider osäkerhet kring vad regeringen egentligen tycker, det tycker jag är olyckligt, sade Karin Enström (M).

Margot Wallström ville efteråt tona ned motsättningen.

– Det här är två olika partier med olika utgångspunkter. Vi kommer att klargöra tydligare hur man ska se på till exempel kärnvapenfrågan, sade hon och syftade på den kommande lagrådsremissen och propositionen.

Någon ändring i själva avtalstexten med Nato, som fler MP-ledamöter krävt, är det dock inte frågan om, framhöll Wallström.