Fakta: Rysk inblandning i Syrien

Ryssland började med flyganfall i Syrien i slutet av september, men hade redan innan dess ökat sin militära närvaro.

Enligt ryska medier har landet 1 700 soldater på plats. Moskva säger att huvudmålet är terroristorganisationen Islamiska staten (IS) men de ryska attackerna har även riktats mot andra rebellgrupper, vilket upprör de västallierade.

Ryssland stöder tillsammans med Iran den syriske ledaren Bashar al-Assad.

Fakta: Nedskjutningen

På tisdagen sköt turkiska stridsplan ned ett ryskt plan vid den syrisk-turkiska gränsen.

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att det ryska planet befann sig på syriskt territorium när det sköts ned.

Turkiet uppger i ett brev till FN:s säkerhetsråd att planet befann sig ett par kilometer in i det turkiska luftrummet.

USA:s president Barack Obama och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har samtalat och enats om behovet av att dämpa spänningarna.

Rysslands president Vladimir Putin har å sin sida anklagat Turkiets regering för att uppmuntra en "islamisering" av det turkiska samhället. Och det ryska försvarsdepartementet har förklarat att ett avancerat luftvärnssystem nu ska skickas ner till landets flygbas i Syrien – en åtgärd som kan ses som en skarp varning till Turkiet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallar nedskjutningen av stridsplanet i tisdags för en "planerad provokation". Lavrov säger att Ryssland inte ska inleda krig mot Turkiet, men att relationen med landet kommer att omprövas. Och det som skett kan påverka Wien-samtalen om en fredsplan för Syrien, enligt Lavrov.

Ryssland intensifierade också på onsdagen bombningarna i Syrien och skickade ett avancerat luftvärnssystem till området.

Representanter från USA och EU manar till lugn. Turkiet anslog en försiktig ton.

Ingen vill ha krig

– Ryssland är vår vän och vår granne, sade premiärminister Ahmet Davutoglu i parlamentet till AFP.

Varken de närmast berörda eller omvärlden har intresse av en upptrappning, enligt bedömare.

– Ingen vill ha ett rysk-turkiskt krig. Hur provocerad man än är så vill man inte det, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet till TT.

Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, instämmer.

– Erdogan och Putin är förhållandevis likartade politiker. I den stora ekvation som de lägger i sina relationer ingår många delar och Syrien är bara en av många variabler.

Handelskrig

Den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev har varnat för att nedskjutningen kan leda till att en rad rysk-turkiska affärsprojekt ställs in.

– Det kan leda till handelskrig mellan Ryssland och Turkiet och det tror jag att båda parter förlorar på i längden, säger Bitte Hammargren, frilansjournalist och Mellanösternanalytiker.

Hammargren betonar att Turkiet är starkt beroende av rysk gas och olja.

På torsdag reser Frankrikes president François Hollande till Moskva för att försöka bygga en koalition mot terroristorganisationen Islamiska staten. Under onsdagen lovade Tysklands ledare Angela Merkel att se över om hennes land kan göra mer.