Fakta: Sveriges konsulat i New York

Hanterar pass- och visumärenden, vilket annars skötts av ambassaden i Washington.

Ska främja kontakter, handel och investeringar med USA och bidra till ett ökat samarbete mellan Sverige och USA på kulturområdet.

Ny generalkonsul är Leif Pagrotsky.

Sedan stängningen 2010 har Sverige haft ett honorärkonsulat i New York under ledning av David E R Dangoor.

Sveriges första konsulat i New York öppnade 1834.

Generalkonsulatet stängdes för sex år sedan av den dåvarande borgerliga regeringen som del av ett besparingspaket för UD. När S-MP-regeringen tillträdde 2014 togs snabbt beslut om ett återinrättande. Stort fokus kommer att ligga på att främja kontakter, handel och investeringar med USA.

– Många svenska företag vill in på den amerikanska marknaden och använder New York som en väg in. De företag jag träffat här i USA säger enstämmigt att det var ett felaktigt beslut att stänga konsulatet, säger Damberg vid invigningsmottagningen i en pampig byggnad på berömda Park Avenue på Manhattan.

När beslutet om stängning kom 2009 var Leif Pagrotsky kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och en av kritikerna. Nu är han ny generalkonsul.

– Bilden av Sverige i USA ska förstärkas, säger han, och lyfter inte bara fram framgångsrika företag och innovationer utan även föräldraförsäkringen, sjukvården och gratis utbildning.

TT: Vad blir den tuffaste utmaningen?

– Det finns fler diplomater här än någon annan stad på jorden. Alla slåss om uppmärksamheten.