De båda släpptes på onsdagen och kunde sätta sig i säkerhet genom att ta sig över gränsen till Turkiet, säger en talesperson för det tyska utrikesdepartementet enligt Reuters.

De uppges må bra under omständigheterna och deras hemresa till Tyskland förbereds nu av landets ambassad i Ankara.

Det var i oktober förra året som den då gravida kvinnan rapporterades försvunnen. Tyska medier har beskrivit henne som en 27-årig frilansjournalist som rest till Syrien efter löften om att få tillgång till exklusiv information.

Väl där kidnappades hon, enligt tidningen Focus, av den tidigare al-Qaidakopplade jihadistgruppen Fatah al-Sham, som ska ha krävt en lösesumma på fem miljoner euro (motsvarande närmare 50 miljoner kronor) för att släppa henne. Hon uppges ha fött sitt barn i december.

Den tyska regeringen har gjort klart att man inte betalar lösesummor för att få kidnappade medborgare frisläppta, men utrikesdepartementet meddelar, enligt Reuters, att man har gjort "betydande insatser för att lösa fallet".

Ordföranden för den tyska grenen av Reportrar utan gränser, Christian Mihr, säger i ett uttalande att han är tacksam över att man har fått kvinnan fri, och att kidnappningen påminner om den extremt svåra situationen för journalister i Syrien.