Fakta: EU och flyktingkrisen

EU-kommissionen och EU-länderna har tagit många beslut om flyktingkrisen, men hittills bara åstadkommit magra resultat.

Av de 160 000 asylsökande som länderna har enats om att omfördela mellan sig, från främst Grekland och Italien, har exempelvis än så länge bara 583 verkligen flyttats.

De tre miljarder euro som ska satsas i Turkiets mottagande av syriska flyktingar har i sin tur länge suttit fast i politisk träta. Först i förra veckan hölls ett första möte om till vad de första pengarna bör gå.

Morgan Johansson (S) och den tyske inrikesministern Thomas de Maizière träffades i Berlin, bara ett par dagar innan alla EU:s migrationsansvariga ministrar möts i Bryssel.

Hård press

Till skillnad från sin svenske kollega kunde de Maizière inte berätta om att flyktingsituationen förändrats.

– Tyskland har en ganska svår situation. De har haft en inströmning på 90 000 i januari, 3 000 personer om dagen. Samtidigt har det kommit mer än 90 000 till Grekland, och de kommer inte att stanna där, säger Morgan Johansson till TT.

– Tyskland är under hård press för att hitta en europeisk lösning för att kunna stoppa upp det här.

I fredags införde Österrike ett tak på att bara 80 flyktingar ska släppas in per dag – men 3 200 ska tillåtas åka vidare till Tyskland.

– Det finns en stark irritation i Tyskland mot Österrike. Och det här strider med stor sannolikhet mot EU-rätten, säger Morgan Johansson.

Dyr åtgärd

När han själv kände motsvarande irritation mot Danmark i höstas, blev det svenska svaret att införa gräns- och id-kontroller. Men det vore en mycket mer komplicerad och kostsam åtgärd för Tyskland.

– Nej, jag tror att här får EU-kommissionen ingripa mot Österrike, säger Morgan Johansson.

De senaste dagarna har flera länder utmed den så kallade Balkanrutten infört gränshinder mot flyktingar, senast meddelade Makedonien att inga afghaner kommer att släppas in. Resultatet är att flyktingar pressas tillbaka mot Grekland, som redan är under stort tryck att klara av sin flyktingmottagning.

– Vi kan inte göra Grekland till ett stort flyktingläger, säger Morgan Johansson.