Fakta: EU:s avtal med Turkiet

EU-länderna och Turkiet enades i mitten av mars om ett avtal där flyktingar och migranter som anlänt till Grekland efter den 20 mars ska kunna skickas tillbaka. I gengäld ska EU-länderna direkt ta emot syriska flyktingar från läger i Turkiet.

EU har sedan tidigare även lovat att ställa upp med tre miljarder euro i stöd för flyktinghanteringen i Turkiet och kan tänka sig att bidra med lika mycket till före 2018, om de första pengarna fördelats på ett bra sätt.

Turkiet har dessutom fått löften om öppnande av fler så kallade förhandlingskapitel i de utdragna förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap. EU öppnar även för att ge Turkiet i visumfrihet redan i sommar, om Turkiet uppfyller kraven.

Enligt en bestämmelse i tysk lag måste beslutet att tillåta åklagare att driva fall som gäller förolämpning av utländska ledare tas på regeringsnivå. De styrande koalitionspartierna var oeniga i frågan, men har nu landat i att godkänna begäran från Ankara.

– Slutsatsen är att den tyska regeringen kommer att ge auktorisation (till åklagarna) i det aktuella fallet, sade Merkel vid en presskonferens.

Hon motiverade beslutet med att lyfta fram de nära relationerna mellan länderna och hänvisade till de många tyska medborgare som har turkiska rötter. Men hon passade samtidigt på att uppmana Turkiet – som fått stark kritik för tillslag mot inhemska medier och oppositionella – att slå vakt om yttrandefrihet.

Kritiker anklagar Merkel för att kompromissa med tyska värden för att försäkra sig om Turkiets fortsatta samarbete med EU i hanteringen av flyktingsströmmarna.

Det var för två veckor sedan som Böhmermann framträdde i tysk tv med en dikt med sexuellt innehåll om den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Efter regeringsbeslutet är det upp till domstolen att avgöra om åtal ska väckas.