Fakta: Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern ligger i nordöstra Tyskland, i det tidigare DDR. Läget vid Östersjökusten har gjort delstaten till ett populärt semestermål.

1,6 miljoner människor bor i Mecklenburg-Vorpommern. Största staden är Rostock, med 203 000 invånare. I förbundslandshuvudstaden Schwerin bor 91 000 människor.

Valdeltagandet är lågt. I förra delstatsvalet 2011 gick bara 51,5 procent av befolkningen och röstade. I valet till förbundsdagen 2013 var valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern 65,3 procent.

Högerextrema NPD är representerat i delstatsparlamentet.

Källa: Mecklenburg-Vorpommern, Statista

Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland som det heter på tyska, grundades 2013.

Partiet fick ett snabbt uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Sedan 2015 har den politiska inriktningen blivit allt mer nationalkonservativ.

Delstatsvalen i Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg tidigare i år var en stor framgång för AFD. I Sachsen-Anhalt fick partiet 24 procent av rösterna och blev därmed näst största parti.

Källa: Bundeszentrale für politische Bildung.

I uppdaterade prognoser på söndagskvällen som publicerades av tv-kanalen ZDF får CDU bara 19,1 procent av rösterna och blir därmed tredje största parti i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament, efter högerpopulistiska AFD som får 21,1 procent.

– Det här var en mörk dag för Merkel. Alla vet att hon har förlorat det här valet, säger Thomas Jäger, professor i statsvetenskap vid universitetet i Köln, och påpekar att Merkels egen valkrets finns i delstaten och att hon själv har kampanjat intensivt där.

"Början till slutet"

AFD blir en nykomling i Mecklenburg-Vorpommerns parlament, men finns redan representerat i hälften av Tysklands sexton delstatsparlament.

– Det här är inte snyggt för oss, säger Michael Grosse-Brömer, en av CDU:s tyngsta politiker i förbundsdagen.

– De som har röstat på AFD har skickat en signal om att de är missnöjda.

Största parti i delstaten är fortfarande socialdemokratiska SPD – CDU:s koalitionspartner både i delstaten och på riksnivå – som i söndagskvällens prognos får 31,4 procent. Den styrande koalitionen tappar gemensamt 9,1 procent, om prognosen står sig i det slutliga valresultatet, men behåller majoriteten i antal mandat.

Merkels förtroende hos väljarna har rasat till bara 45 procent, jämfört med 67 procent för ett år sedan – innan hon tog beslutet att öppna gränserna för hundratusentals asylsökande. I nästa års viktiga val till förbundsdagen kan Angela Merkel komma att ställa upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler, men hon har ännu inte gett något besked i frågan.

– Grädden på moset är att vi har gått om Merkels CDU. Kanske är det här början på slutet för Merkels tid som förbundskansler, sade AFD:s toppkandidat med det svenskklingande namnet Leif-Erik Holm på partiets valvaka.

Flyktingfrågan avgörande

Många väljare i Mecklenburg-Vorpommern, Tysklands fattigaste och mest glesbefolkade förbundsland, har uppgett flyktingfrågan som avgörande för hur de tänkte rösta.

– En miljon flyktingar har kommit hit (till Tyskland). Det finns pengar till dem, men inga pengar för att höja pensionerna i öst till samma nivåer som i väst, säger en pensionerad lärare, som inte vill uppge sitt namn, syftande på att pensionerna generellt är lägre i de före detta kommuniststyrda tyska delstaterna.

Mecklenburg-Vorpommern tog emot 25 000 asylsökande under förra året, vilket är långt färre än många andra delstater.

Det politiska klimatet i Tyskland har hårdnat och söndagens delstatsval är ytterligare en tydlig fingervisning om att AFD tar plats i förbundsdagen i nästa års viktiga val – med sin anti-islamiska och starkt invandringskritiska retorik som vind i seglen.

Valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern ökade märkbart till 60,5 procent, jämfört med 2011 då bara 51,5 procent av väljarna lade sin röst, enligt ZDF.