Fakta: Presidentval i Uganda

Östafrikanska Uganda har omkring 39 miljoner invånare och blev självständigt från Storbritannien 1962. Presidenten har stor makt och är statsöverhuvud, regeringschef och överbefälhavare. Presidenten väljs vid allmänna val som hålls var femte år. Vid valet 2011 fick Museveni 68 procent av rösterna, medan huvudmotståndaren Besigye fick 26. EU:s valobservatörer var kritiska mot vad de beskrev som en onödig militär närvaro vilket skapat en orolig stämning.

Källor: Nationalencyklopedin, Reuters.

Museveni har haft makten i det östafrikanska landet sedan 1986. Men han förnekar att han kommer att försöka att klänga sig fast vid den vid en valförlust.

– Jag har mitt jobb hemma. Jag har hand om nötboskap, säger han enligt tidningen Daily Monitor, och tillägger att han inte är makthungrig.

Antagligen får boskapen fortsätta vänta, eftersom Museveni återigen väntas ta hem valsegern.

En av hans huvudmotståndare, Kizza Besigye, uppger vid ett valupptaktsmöte att han genom åren gripits 43 gånger. Besigye leder partiet Forum för demokratisk förändring (FDC). Efter att ha förlorat valen 2001, 2006 och 2011 har han tidigare sagt sig inte vilja ställa upp mer, eftersom han ansett att det är omöjligt med ett rättvist och fritt val.

Oppositionsledare har tidigare sagt att de kommer att stödja en gemensam kandidat, troligtvis Besigye eller den före detta premiärministern Amama Mbabaz. Men de båda har påbörjat kampanjer på varsitt håll.

Valet i Uganda hålls den 18 februari.