Fakta: Krigs- och krisdrabbad nation

Ukraina är Europas till ytan näst största land och har en befolkning på drygt 45 miljoner invånare.

Efter revolten 2014, där president Viktor Janukovytj avsattes, hamnade landet i konflikt med Ryssland, som annekterade Krim och stöttade ett väpnat uppror i landets östra delar.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk regering, som kom till makten efter revolten, har fått kritik för att inte göra tillräckligt för att uppfylla sina löften om att bekämpa korruption och få ekonomin i det krigshärjade landet på fötter.

Sedan kriget i östra Ukraina startade i april 2014 har över 9 000 människor dödats i stridigheter i landet, enligt FN.

Källa: Landguiden

"För att återställa förtroendet för regeringen har presidenten bett riksåklagaren och premiärministern att avgå", skriver presidentens talesperson Svyatoslav Tsegolko på Twitter, enligt AFP.

Riksåklagaren har blivit hårt kritiserad för att förhindra utredningar om korruption. I går avgick den vice riksåklagaren, Vitalij Kasko, med motiveringen att hans chef hindrat honom i hans arbete.

Förlorat förtroendet

Enligt Reuters säger Porosjenko att regeringen förlorat den styrande koalitionens förtroende, men att landet inte har tid med nyval.

– Grunden till det här är alla korruptionsskandaler som nystats upp. Ett antal ministrar har varit anklagade för korruption och några av dem sitter kvar i regeringen, säger Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

IMF hotade förra veckan att strypa nästa utbetalning av ett nödlån på totalt nästan 150 miljarder kronor på grund av bristen på framsteg, och för att för lite gjorts i kampen mot den utbredda korruptionen.

"Mer korrupt i dag"

I början av februari avgick ekonomiministern Aivaras Abromavicius i protest mot att korruptionen gjort det omöjligt att genomföra de reformer han anser nödvändiga.

– Sedan Euromajdan har en del skett för att bekämpa korruptionen, men ännu har ingen på hög nivå fällts och dömts för korruption. Enligt opinionsundersökningar anser ukrainarna att landet är mer korrupt i dag än under Janukovytjs tid, vilket måste ses ett kollosalt misslyckande, säger Jakob Hedenskog.

– Vid sidan av motståndet mot Janukovytj var kampen mot korruptionen det som drev hela proteströrelsen.

Ett nyval skulle få förödande konsekvenser, anser Hedenskog.

– Det kan betyda att Ukraina går mot ekonomiskt och politiskt kaos, och att det blir nyval som stjäl en massa tid och kraft och att nästa IMF-utbetalning inte kommer och att landet står inför en akut kreditkris.