Tiotusentals personer gripna eller sparkade

Över 9000 personer har gripits. 

Nära 60 000 statligt anställda, domare, lärare, poliser och andra tjänstemän har fått sparken eller gripits. 

Tiotusentals lärare har fått sina legitimationer indragna. 

Av Turkiets totalt 360 generaler har 99 anklagats för delaktighet i kuppförsöket. ytterligare 14 generaler är gripna. Samtliga militärdomare och åklagare, 262 stycken, utreds av Försvarsdepartementet. 

 

Källa: AFP, Reuters

Efter det misslyckade kuppförsöket har ett tre månader långt undantagstillstånd införts i Turkiet. Enligt den turkiska konstitutionen kan undantagstillstånd införas av presidenten i samband med exempelvis våldsamheter som hotar demokratin. 
Det innebär att myndigheterna får utökade befogenheter att agera mot de personer som anses ligga bakom kuppförsöket. 

LÄS MER: Kaos i Turkiet efter kuppförsök

När president Tayyip Erdogan utlyste undantagstillståndet sa han att det syftade till att hantera Gülenrörelsen, som påstås ligga bakom kuppförsöket. För närvarande har jakten på kuppmakare lett till att omkring 60 000 personer gripits eller avskedats från sina statliga jobb, rapporterar Reuters. 

Svenska utrikesdepartementet, UD, avråder sedan den 16 juli från icke nödvändiga resor till Istanbul och Ankara. 

Undantagstillstånd införs av myndigheter i ett land som varit utsatt för attacker, är i krig men även vid inre oroligheter och katastrofer. Enligt turkiska inrikesministeriet ska undantagstillståndet inte beröra civila personer, rapporterar Al Jazeera. 

En av landets vice premiärministrar, Mehmet Simsek, har uttalat sig via Twitter och tv.

"Undantagstillståndet i Turkiet kommer inte att innebära begränsningar av rörligheten, folksamlingar eller den fria pressen." har han skrivit på Twitter, enligt TT. 

Undantagstillstånd innebär även följande: 

(Källor: ReutersAl Jazeera, TT)

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel stod det att undantagstillståndet skulle kunna innebära begränsningar mot folksamlingar, demonstrationer samt fria pressen. Men så kommer det inte bli, har landets vice premimärminister Mehmet Simsek uppgett under torsdagen.