Fakta: Dödligaste dåden

Några av de dödligaste masskjutningarna i USA de senaste åren:

Det extremislamistiska paret Syid Farook och Tahfin Malik sköt i början av december i fjol ihjäl 14 oskyldiga på en personalfest i San Bernardino.

Den 16 september 2013 tog 34-årige Aaron Alexis livet av tolv personer och skadade tre på marinbasen Washington Navy Yard.

Den 14 december 2012 sköt 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och sex vuxna på en grundskola i Newtown, Connecticut, innan han tog sitt eget liv.

Den 20 juli 2012 gick James Holmes, 24 år, till attack på en biograf i Aurora, Colorado, som premiärvisade Batmanfilmen "The Dark Knight Rises". Tolv personer dödades och 58 skadades.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

Källa: Los Angeles Times, Mass Shooting Tracker

Fakta: 5 800 döda i vapenvåld i år

Under förra året inträffade 372 massskjutningar i USA, enligt organisationen Gun Violence Archive. I dessa dödades 475 personer, medan ytterligare 1 870 skadades. Hittills i år har 132 mass-skjutningar inträffat.

Sammanlagt har över 5 800 personer dödats i vapenrelaterade dödsfall under 2016.

Källa: Gun Violence Archive

Fakta: Skjutningar i USA

Under förra året inträffade 372 mass-skjutningar i USA, enligt organisationen Gun Violence Archive. I dessa dödades 475 personer, medan ytterligare 1 870 skadades. Hittills i år har 132 mass-skjutningar inträffat.

Sammanlagt har över 5 800 personer dödats i vapenrelaterade dödsfall under 2016.

Källa: Gun Violence Archive

Masskjutningen är den som krävt flest antal dödsoffer i USA:s historia, enligt CNN.

Klubben Pulse i Orlando var full av gäster och anställda när en man öppnade eld strax före stängningsdags vid tvåtiden på söndagsmorgonen.

– Jag hörde plötsligt flera skott avlossas från entrén. Så fort folk hörde skott lade sig alla på golvet, säger stamgästen Ricardo Almodovar till Göteborgs-Posten.

På klubbens Facebooksida lade någon upp en kort uppdatering till alla gäster: "Ge er av från klubben och fortsätt spring".

Ricardo Almodovar lyckades fly medan gärningsmannen tog en kort paus.

– Vi bara sprang och sprang för att komma bort därifrån, säger han till GP.

Desperata nödrop

Orlandos borgmästare säger att 50 personer dödades och minst 53 skadades. 320 personer var på klubben när skjutningen ägde rum, enligt ABC News.

Ett 30-tal personer räddades när polisen bestämde sig för att gå in på klubben, sedan desperata nödrop inne från klubben nått fram till myndigheterna. Skytten dödades i skottväxling med polisen i samband med insatsen.

– Det förvandlades till en gisslansituation. Strax efter klockan 05 fattade vi beslutet att gå in och rädda gisslan som fanns därinne, säger John Mina, polischef i Orlando.

Skytten identifierad

Mannen som sköt har identifierats som Omar Mateen. Han bodde i St. Lucie County i Florida, och enligt CBS News var Mateen amerikansk medborgare men född av afghanska föräldrar 1986. Han har inget känt kriminellt förflutet, men ska ha varit vapentränad och bar ett handeldvapen samt ett automatvapen.

Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott och ska nu undersöka om Mateen kan ha haft kopplingar till internationell terrorism eller om han agerade ensam. Enligt FBI finns indikationer på att Mateen "kan ha haft sympatier" för islamistisk extremism, men säger att det inte finns någon ökad hotbild mot staden Orlando. Men stadens borgmästare har utlyst ett lokalt undantagstillstånd.

President Barack Obama informeras av sin rådgivare om kontraterrorism, enligt Vita huset.

"Såg mynningselden"

Flera av gästerna på nattklubben berättar att de först trodde att oljuden kom från musiken. Ett ögonvittne säger att hon inte trodde sin flickvän när hon försökte varna henne.

– Jag sade till henne att jag inte trodde att det var på riktigt. Jag trodde det var en del av musiken, tills jag såg mynningselden från hans vapen, berättar Rosie Feba för en lokaltidning.

En annan besökare beskrev hur blodiga och skadade människor låg på parkeringen utanför klubben, medan andra lyftes in i ambulanser.

– Det är så hemskt. Jag är så arg över att det här har hänt på Pulse, som alltid har varit en säker och bra klubb, säger Ricardo Almodovar till GP.

– Jag trodde det var en del av musiken, tills jag såg mynningselden från hans vapen.

Ögonvittnet Rosie Feba berättar för Orlando Sentinel om hur hon reagerade när skottlossningen började inne på nattklubben.