Världens sjunkande oljepriser har slagit hårt mot Venezuela. Det råder brist på basvaror i landet och inflationen skenar. Under de tre första kvartalen i fjol landade den på 108,7 procent samtidigt som ekonomin krympte med 4,5 procent, enligt centralbanken.

På fredagen utfärdade Nicolás Maduro ett ekonomiskt undantagstillstånd i 60 dagar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt finansministern Luis Salas ger det staten ett tillfälligt mandat att bland annat ta kontroll över företags tillgångar i syfte att få fart på produktionen i landet.

Efterlyser dialog

Några timmar senare försvarade Maduro sitt beslut i ett tal inför det nyvalda parlamentet.

– Jag efterlyser en konstruktiv dialog, för att agera, för att bygga en ny ekonomi, sade han enligt den colombianska tidningen El Tiempo.

I december vann oppositionen – i form av koalitionen MUD – valet till parlamentet för första gången sedan Maduros företrädare Hugo Chávez kom till makten 1999. Sedan dess pågår en intensiv maktkamp mellan president och parlament.

– I 17 år har vi följt en felaktig ekonomisk modell. Här är siffrorna som bevisar det, sade parlamentets nye talman Henry Ramos Allup enligt AFP.

Försvarar socialismen

– Den socialistiska modellen kommer att visa sin kapacitet för att rida ut stormarna, kontrade Maduro enligt den statliga tv-kanalen Venezolana de Televisión.

– De katastrofala siffrorna är resultatet av en ekonomisk situation som i en tidigare era, med en regressiv, nyliberal och kapitalistisk politik hade lämnat vårt folk utan arbete, utan pensioner, utan säkerhet, utan utbildning för barnen och utan bostäder, fortsatte han.