Maduro gick inte ut med några detaljer om vad åtgärden innebär. Omgärdad av ministrarna och en staty av den avlidne föregångaren Hugo Chávez skrev han på undantagstillståndet.

Han förlängde även det ekonomiska undantagstillståndet som råder sedan i januari för att skydda landet från utländska och inhemska "hot", utan att gå in mer i detalj på vad det innebär.

Venezuelas opposition, som försöker få presidenten att lämna makten, rasar mot hans agerande.

– I dag har Maduro ännu en gång brutit mot konstitutionen. Varför? För att han är rädd för att bli avsatt, säger oppositionens Tomás Guanipa.

Landet befinner sig i en kris som blivit allt värre med brist på mat och medicin, frekventa strömavbrott och en skenande inflation.

Men den tidigare fackföreningsledaren och bussföraren Maduro har lovat att han ska sitta kvar vid makten tiden ut, och anklagar USA för att underblåsa en hemlig kupp mot honom. Han anser att det faktum att hans brasilianska kollega Dilma Rousseff tvingats från makten är ett bevis för att han är näst på tur.

– Washington vidtar åtgärder på den venezuelanska fascistiska högerns begäran, som har blivit modiga av kuppen i Brasilien, sade Maduro under en statlig tv-sändning på fredagskvällen.