Det har funnits stora brister i den turkiska underättelsetjänsten, konstaterar Erdogan. Nu ska de väpnade styrkorna i Turkiet inom kort "omstruktureras" och få "nytt blod".

I intervjun, som genomfördes i det enorma presidentpalatset i Ankara, förklarar Erdogan att han inte ser några hinder för att förlänga undantagstillståndet, som ger honom själv vidsträckta befogenheter och ökad makt, förbi de initiala tre månaderna. Det skulle vara ett beslut som inte skulle falla i god jord hos delar av omvärlden, där uppmaningar redan har hörts från politiskt håll om att kraftigt begränsa tiden för undantagsbestämmelserna.

Erdogan noterar också att "begränsade" förändringar i den turkiska konstitutionen kan bli aktuella, med brasklappen att det i så fall kommer att ske i samförstånd med övriga politiska partier.

Erdogan går också till hård attack mot Standard & Poor's beslut att sänka kreditbetyget för Turkiet. Enligt den turkiske presidenten var det ett politiskt beslut som visade att värderingsinstitutet "tagit parti för kuppen, inte för demokrati" och att om även Moody's beslutar att sänka landets kreditbetyg kommer det inte att vara ett "objektivt beslut".

Enligt presidenten har dödssiffran, kuppmakare borträknade, nu stigit till 246 personer. Samtidigt har 2 185 personer skadats.