Polisförbundets krav

Polisförbundet vill att arbetsgivaren inför en minimilön på  25 000 från start och att den efter fem år i tjänst är som lägst 28 000 kronor. 

Utöver detta vill polisförbundet att regeringen tillsätter en kriskommission där fack, arbetsgivare och politiker tillsammans beslutar att dra ner på reformtakten inom polismyndigheten. 

Källa: Polisförbundet

Den 1 januari i år slogs 21 polismyndigheter samman till en stor organisation. En förändring som långt  i från alla poliser är nöjda med. Enligt en undersökning som polisförbundet gjort visar att anställda är missnöjda med arbetsmiljön och låg lön. 

Polisförbundet har sedan tidigare krävt att minimilön på 25 000 kronor ska införas. 

► LÄS MER: Polisen brevbombar makthavare – i massivt löneuppror

Så många som 8 av 10 poliser funderar på att säga upp sig, visar undersökningen. 61 procent säger att de vill göra det på grund av låg lön och 42 procent uppger att de vill sluta på grund av omorganisationen. 

– Det är mycket allvarliga siffror och både rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S) borde lyssna på våra medlemmars frustration, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet till SVT. 

Om det blir verklighet att ett stort antal poliser säger upp sig leder det till ett bortfall av polisiär kompetens. 

– Omorganisationen har skapat kaos. Men polisen i Sverige är ingen experimentverkstad. Och i det läge vi har nu med omfattande yttre hot förvärras en redan ansträngd arbetssituation, säger Lena Nitz i polisförbundets pressmeddelande. 

► LÄS MER: Polisen slår larm: Vi hinner inte äta eller gå på toa