Fakta: Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson föddes 1975 i Linköping.

Hon blev Sveriges EU-minister februari 2010 då hon ersatte partikollegan Cecilia Malmström, som i stället blev Sveriges EU-kommissionär.

Efter riksdagsvalet 2014 utsågs hon till partiets talesperson i utrikesfrågor.

Ohlsson har tidigare varit styrelseledamot för Sida, förbundsordförande för Liberala Kvinnor, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet och har grundat det feministiska nätverket Felira.

Hon är känd för sin frispråkighet och gjorde flera uppmärksammade uttalanden som nyutnämnd minister. Hon tog bland annat tydlig ställning mot flera EU-länders behandling av romer.

Ohlsson har tidigare varit styrelseledamot för Sida, förbundsordförande för Liberala Kvinnor, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet och har grundat det feministiska nätverket Felira.

Källa: Riksdagen och Europaportalen.se

Cecilia Malmström (L) — EU:s handelkommissionär och tidigare svensk handels- och EU-minister — ger starkt stöd till partikollegan Ohlsson.

– Det är ett liberalt parti där det bör och ska vara högt i tak och utan att känna till detaljerna kring just det här senaste grälet så tycker jag att Birgitta Ohlsson är en passionerad, modig och jätteduktig politiker som har en självklar plats i Liberalernas ledning — och där medlemmarna också har valt henne, säger Malmström till TT på väg från Strasbourg till Wien.

Även EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) stöder Ohlsson.

– För mig är det en otroligt sorglig och nästan surrealistisk upplevelse att se att man vill sortera bort en person ur partiets ledning — en person som verkligen lyckats samla unga människor, få dem att känna kraft och tillit och tro på det liberala projektet om en bättre värld. Sådan är Birgitta och vi behöver henne, säger Wikström till TT i Strasbourg.

Ska fortsätta

Wikström tycker "absolut" att Ohlsson ska fortsätta på sin post.

TT: Hur allvarligt är det här för Liberalerna?

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt, otroligt sorgligt och fruktansvärt ostrategiskt. Vi är ett parti som balanserar på fyraprocentsstrecket, konstaterar Wikström.

Liberala ungdomsförbundet stödjer också Ohlsson.

"Liberala ungdomsförbundet tycker det är sorgligt att en person som har så mycket stöd i partiet angrips offentligt. Att partiet har högt i tak också i viktiga värderingsfrågor är ett sundhetstecken, ingenting som ska tystas ned", skriver Liberala ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell i ett uttalande.

L-profiler som Olle Wästberg och tidigare partiledaren Maria Leissner backar upp Ohlsson, som fick många fler personkryss än partiledaren Björklund i senaste valet i Stockholms valkrets.

Partiets riksdagsgrupp möts i ett extrainsatt möte med anledning av kritiken. En av dem som kräver Ohlssons avgång ur partistyrelsen är Anna Starbrink, ledamot i partistyrelsen och landstingsråd i Stockholm.

– Jag tycker att man ska välja om man ska vara med och leda partiet eller om man vill vara en fri debattör. Nu har hon valt att vara en fri debattör. Då tycker jag att det är rimligt att hon lämnar vår partiledning, säger Starbrink till Sveriges Radios Ekot.

Kritiserat Björklund

Birgitta Ohlsson har bland annat kritiserat partiledaren Jan Björklunds uttalande för några dagar sedan om att regeringen bör bjuda in SD till blocköverskridande samtal.

Dessutom har hon sagt att hon inte ställer upp på partilinjen om att sätta stopp för etableringen av nya religiösa friskolor.

– Jag skulle vilja påstå att måttet nu är rågat för de flesta av oss som inte längre har något förtroende för Birgitta Ohlssons ledarskap i partiet, säger partiets vice ordförande i riksdagsgruppen Tina Acketoft till Ekot.

Birgitta Ohlsson har avböjt intervju och vill inte kommentera avgångskraven, uppger Ekot. TT har sökt Ohlsson.

På Twitter citerar hon Michelle Obama från ett tal på demokraternas konvent där hon sade att "When they go low, we go high", vilket väl ungefär kan översättas med "Vi håller fast vid våra värderingar när andra överger dem". Ohlsson tillägger "Sällan dessa ord känts så rätt som denna dag".