Fakta: EU-avtalet med Turkiet

Flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där ska kvarhållas och sedan återföras till Turkiet. EU ska ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs.

EU har satt upp en ram på 72 000 syriska flyktingar, men den kan komma att ses över.

Turkiet får 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning. Turkiet får ytterligare 30 miljarder kronor till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt de pengarna på rätt sätt.

I överenskommelsen ingår även viseringslättnader för turkiska medborgare och påskyndade förhandlingar om EU-medlemskap.

Över en miljon migranter kom till Europa över Egeiska havet förra året. Hittills i år har 150 000 personer kommit den vägen.

Källa: EU och TT

– Det är vitalt, i synnerhet för kvinnor på flykt, säger han vid en pressträff i Stockholm med anledning av regeringens åtstramningar.

– Jag hoppas att dessa begränsningar blir så temporära som möjligt.

Ungefär samtidigt höll justitie- och migrationsminister Morgan Johansson en presskonferens där han bland annat aviserade vissa lättnader rörande kraven för anhöriginvandring.

Viktig roll

Italienaren Grandi, som blev flyktingkommissarie vid årsskiftet, anser att tiden är inne för ett mer delat ansvar för flyktingar i Europa – och att Sverige har en viktig roll i att övertyga EU om att ta ett gemensamt ansvar för att lösa flyktingkrisen. Han applåderar Sveriges flyktingmottagande i fjol fram till åtstramningarna, men säger till TT att han har viss förståelse för dem.

UNHCR har varit mycket kritisk mot den omtvistade flyktinguppgörelsen mellan EU och Turkiet, men Grandi konstaterar krasst att nu är avtalet på plats och säger att det går att skapa skyddsmekanismer så att återföringarna från Grekland kan ske på bra sätt. UNHCR är aktivt på marken både i Grekland och Turkiet, med undantag för vissa så kallade hot spots, låsta läger där flyktingar och migranter hålls i Grekland.

– Ordning är en sak, internering har vi ett problem med, säger han.

Syrier till EU

Det han i nuläget främst är orolig för är inte de syriska flyktingarna – utan de irakier och afghaner som återförs till Turkiet.

– Vi för samtal med den turkiska regeringen om hur de ska skyddas.

Han betonar också vikten av att syrier från de många flyktinglägren i Turkiet verkligen förs till EU, i enlighet med avtalet.

– Dock måste många fler föras över, om vi ska kunna tävla med människosmugglarna. Vi är inte så förtjusta i "en för en".