Fakta: Montserratgroda

Montserratgrodan, eller kycklinggrodan som den också kallas, är en av världens största grodor som idag endast återfinns på öarna Montserrat och Dominika i Karibien. Populationen har minskat med 90 % under de senaste tio åren och grodan är listad som akut hotad enligt IUCNs rödlista och arten är väldigt nära en total kollaps.

Det största skälet till varför arten nu är på randen till utrotning är ankomsten av en dödlig svampsjukdom, chytridiomycosis, som påverkar groddjur globalt.

Källa: Nordens Ark

Ett duschsystem kopplat till en timer som simulerade regnsäsong under nätterna, tidvis sänkt luftfuktighet och varierande temperaturer i terrariet var bara några av de förutsättningar som skapades.

– Det behövs speciella förhållanden för att det ska lyckas. Jag har funderat lite kring hur man kunde göra miljön så naturlig som möjligt och nu verkar allt ha klaffat, säger Kristofer Försäter, ansvarig för avelsarbetet med grodorna vid Nordens Ark.

Med de rätta förutsättningarna dröjde det inte länge innan hanen kom i stämning och, enligt Kristofer Försäter, började utstöta höga drillande parningsljud.

– Honan visade också tydligt att hon var intresserad och då var det bara att öppna dörren mellan terrarierna.

Vilket kön det är på de nya grodorna är för tidigt att avgöra men ungarna kommer att vara viktiga i arbetet för att rädda arten. Montserratgrodan, eller kycklinggrodan som den också kallas, finns bara i ett fåtal exemplar i det vilda. Nordens Ark är en av fyra parker runt om i världen som ingår i ett avelsprogram för framtida utplantering av grodorna.