Fakta: Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Den misstänkte skytten överlämnas från Ryssland den 25 augusti i år.

Åtal väcks den 17 november.

Fakta: En hård diktatur

Den gas- och guldrika forna sovjetrepubliken Uzbekistan har sedan självständigheten 1991 regerats med järnhand av president Islam Karimov, född 1938. Oppositionen har stadigt varit hårt nedtryckt, bland annat med motivet att kväsa islamistiska tendenser och etnisk oro.

Uzbekistan rankas stadigt bland de sämsta på listor över världens mest ofria och korrupta länder. Sedan 2012 har landet uppmärksammats för Telia Soneras mutmisstänkta affärer där.

Människorättsorganisationer har larmat om extrema tortyrmetoder. Bland annat har oppositionella kokats levande. Säkerhetstjänsten är också känd för att vara aktiv utomlands, däribland i Sverige.

Fakta: Politiska dåd i Sverige

Att en stat pekas ut av åklagare i en domstol för ett politiskt attentat i Sverige är såvitt känt unikt. Flera utländskt beställda misstänkt politiska attentat har dock begåtts, men inte nått lika långt i rättsväsendet. Några exempel:

1984–85 misstänks Saddam Husseins Irak för minst två mord, ett på avhoppade agenten Majid Hussain i januari 1985. Han hittas styckad i ett 50-tal delar i en väska på en kyrkogård söder om Stockholm. I juni samma år stryps och knivhuggs kurden Azad Jundi till döds. Ingen ställs inför rätta för brotten.

1991 planerar fem iranska diplomater att skjuta Saudiarabiens Stockholmsambassadör. De utvisas.

1990–94 begås flera mord och mordförsök runtom i Mälardalen mot kurder. Bland andra mördas iransk-kurdiska Efat Ghazi, dotter till en kurdisk tidigare president, i Västerås med en brevbomb. Spåren leder mot Iran, men ingen ställs inför rätta för morden.

Kronologi: Detta har hänt

2011. Ledande uzbekiska oppositionella samlas i Berlin för att grunda en ny rörelse, PMU, Uzbekiska folkrörelsen. I september mördas en av grundarna, Fuad Rustamchodzjajev, i Ryssland, där han bor. I november samlas PMU-ledare på nytt, denna gång i Stockholm. Nazarov är där och ger rörelsen sitt stöd.

22 februari 2012. Nazarov skjuts i huvudet i trapphuset utanför sin bostad. I närheten hittas en väska med en revolver med ljuddämpare. Den förmodade skytten flyr till Ryssland. Familjen hade varnat Säpo om en hotbild mot Nazarov men hade inget skydd. Imamen får svåra hjärnskador men överlever.

2012. Ett uzbekiskt par i Sverige grips i maj misstänkta för medhjälp till mordförsöket på Nazarov. De nekar till brott. Paret frias, först i Östersunds tingsrätt och 2013 i hovrätten för nedre Norrland.

10 december 2014. Ytterligare en regimkritisk uzbekisk imam i exil, Mirzagolib Chamidov, mördas i Istanbul. Turkisk polis griper en delvis uzbekisk grupp som påstås ha en dödslista över regimkritiker. På listan står bland andra PMU:s ordförande Muhammad Salih. Även regimkritiker i Sverige fruktar för sina liv.

Januari 2015. Den misstänkte skytten grips i Ryssland på svensk begäran. Kort därefter lämnar det uzbekiska paret Sverige och tycks resa hem till Uzbekistan.

25 augusti 2015. Den misstänkte skytten överlämnas till slut till Sverige från Ryssland.

17 november 2015. Åtal väntas väckas mot den nu 37-årige mannen och rättegång i Östersunds tingsrätt börjar kort därefter. Mannen förnekar brott. Nazarov får alltjämt vård på hemlig ort för sina skador.

Det såvitt känt unika åtalet väcks på tisdagen, men åklagaren Krister Petersson redogör redan nu för sina slutsatser för TT.

I augusti i år överlämnade Ryssland en uzbekisk misstänkt torped till Sverige. Det skedde 3,5 år efter mordförsöket på en av de tyngsta uzbekiska regimkritikerna i världen, imamen Obid Nazarov. Under utredningen har allt fler ledtrådar kommit att peka mot den uzbekiska diktaturen, berättar Petersson.

– Det är alldeles uppenbart att det här var en regimkritiker som man ville åt, säger han till TT.

Med sin internationella, politiska dimension lär målet vara det enda i sitt slag i svensk rättshistoria, och skulle platsa i en agentroman.

Fotbollsintyg

Den 37-årige misstänkte skytten förnekar brott, men medger att han varit i Strömsund. Regimen har såvitt känt aldrig kommenterat attentatet.

Petersson misstänker att mäktiga krafter har hjälpt mannen. Normalt är det dyrt och tidsödande för uzbeker att få pass och nödvändigt utresevisum från hemlandets korrupta byråkrati. Men inte för 37-åringen.

– Här har det flutit på osedvanligt enkelt.

Med ett intyg från vd:n för den uzbekiska toppklubben i fotboll, Pachtakor Tasjkent, om att mannen ska besöka en klubb i Estland, får han visum till Schengen-unionen. 37-åringen får på kort tid ut två pass och två visum.

– Uzbekiska myndigheter har också visat en total ovilja att svara på mina förfrågningar, säger Petersson.

Kontakt i Moskva

Den estniska klubben får inget besök. Med sitt visum kommer mannen däremot till Sverige, där ett uzbekiskt par hjälper honom att lokalisera Nazarov. De frias dock senare i domstol från medhjälp till dådet.

Den 18 februari 2012, fyra dagar innan Nazarov skjuts i Strömsund, får den nu misstänkte torpeden pengar överförda till Sverige från en man i Moskva. Den mannen verkar vara identisk med en person som det uzbekiska paret i Sverige har Skype-kontakt med i anslutning till attentatet.

Enligt ryska bolagsregister driver mannen i Moskva ett företag kallat Zeromaks. För den som följt Uzbekistan är namnet synonymt med regimen. Ett Schweizregistrerat bolag med stavningen Zeromax var nämligen Uzbekistans kanske mest kända och skandalomsusade jätteföretag. Det anses ha kontrollerats av diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, känd för Telia Soneras mutmisstänkta affärer i landet. Zeromax stod 2010 för den kanske största konkursen i Schweiz historia.

Fler mord

Andra uppgifter väcker frågan om paret i Sverige hjälpt regimen tidigare. I början av juni 2011 besöker kvinnan och en annan uzbekisk tillrest man Berlin. Semester, hävdar hon. I samma veva, den 28 maj 2011, har prominenta uzbekiska oppositionspolitiker i exil samlats i den tyska huvudstaden för att grunda en ny rörelse, PMU. Det sker samtidigt som den arabiska våren rasar som starkast, en utveckling Karimovregimen sannolikt vill göra allt för att förhindra på hemmaplan.

I september samma år skjuts så en av PMU-grundarna från Berlinmötet, Fuad Rustamchodzjajev, till döds i Ryssland, där han bor. I november möts PMU-ledare på nytt i Stockholm. Med är också Obid Nazarov, som ger rörelsen sitt stöd. Tre månader senare skjuts Nazarov.

Sedan paret friats i svenska domstolar 2012–13 lever de kvar i Sverige. Men när den misstänkte torpeden grips i Moskva i januari i år på svensk begäran händer det något enligt åklagaren Krister Petersson.

– Såvitt jag vet åker mannen strax därefter tillbaka till Uzbekistan. Något senare försvinner även kvinnan.