Fakta: Skottdåd i USA

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Omkring 21 000 personer i USA begår självmord med skjutvapen årligen.

14 personer skadades också i skottdramat på onsdagsmorgonen lokal tid, enligt polischefen. Skottlossningen har skett inne i en byggnad som inrymmer ett socialkontor. San Bernardino ligger omkring en timmes restid från Los Angeles.

En eller flera skyttar sades initialt befinna sig på brottsplatsen och ska ha flytt platsen i en svart stadsjeep, enligt vittnen. Åtminstone en gärningsman var kraftigt beväpnad och klädd i stridsmundering.

Federala polisen FBI har ännu inte fastslagit ifall det rör sig om en terrorhandling.

Säkrar byggnaden

Vicki Cervantes, talesperson för polisen i San Bernardino, sade att polisen gick från rum till rum för att säkra byggnaden. Det var oklart om en eller upp till tre skyttar fanns kvar i byggnaden.

Byggnaden där skottlossningen ägde rum ligger på Waterman Avenue, enligt brandkåren i San Bernardino.

Enligt en privatperson som CNN talat med rymmer byggnaden uppskattningsvis ett par hundra personer. På förmiddagen pågick ett evenemang för offentliganställda i en samlingssal vid Inland regional center när skottlossningen utbröt,

Låste in sig

En man berättar för CNN att hans hustru arbetar på socialkontoret. Hon hörde skottlossning från rummet intill. De som befann sig på hennes kontor låste in sig.

Hon har kunnat lämna byggnaden men hann se kroppar ligga på golvet.

En annan man berättar att han har sin dotter inne i byggnaden.

– Någon kom in och började skjuta. Hon rusade in på ett rum där hon gömmer sig tillsammans med andra personer, säger maken.

President Barack Obama och Kaliforniens guvernör Jerry Brown är informerad om skottdåden. Federala polisen FBI och den federala myndigheten AFT (The bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms) och dess insatsstyrkor är inkopplade i fallet.