Fakta: Opinionsläget i USA

Opinionsläget och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt samt i Michigan och Mississippi som röstar den 8 mars. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 282 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Michigan Mississippi Antal delegater

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 35,6 39,0 41,0 384

Ted Cruz, Texassenator 19,8 20,0 17,0 300

Marco Rubio, Floridasenator 17,4 13,4 16,0 151

John Kasich, Ohioguvernör 8,8 19,8 8,0 37

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 49,6 59,5 62,5 1 130

Bernie Sanders, Vermontsenator 40,0 37,3 18,5 499

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Michigan – med bilstaden Detroit och industrisamhället Flint, som drabbats av blyförorenat vatten – stod i fokus för den senaste debatten mellan Demokraternas Hillary Clinton och Sanders.

De två var överens om att delstatens republikanske guvernör Rick Snyder bör avgå på grund av vattenkrisen i Flint. Men i övrigt var tonen hård. Sanders hävdade att Clinton går storbankerna på Wall Streets ärenden, Clinton attackerade Sanders för hans motstånd mot räddningspaketet för landets bilindustri. Clinton sade sig ha viss förståelse för lokal användning av så kallad frackning, vid olje- och gasutvinning. Sanders sade rätt och slätt nej till metoden.

Okänslig?

Men Sanders, som förlorat mot Clinton i sydstater med stora andelar svarta och spansktalande, verkar ha problem med att hitta rätt ton när han talar om landets minoriteter.

– När du är vit vet du inte hur det är att leva i ett getto, du vet inte vad det innebär att vara fattig, sade Sanders på debattscenen i just Flint.

Kommentaren fick många att se rött på sociala medier, där den beskrevs som okänslig, enligt nyhetskanalen CNN.

Trump leder

Drygt 14 procent av befolkningen i Michigan är svart och 5 procent utgörs av spansktalande så kallade latinos. Motsvarande siffror i Mississippi är 37,5 respektive 3 procent. Clinton leder i båda delstaterna, Sanders primärvalssegrar hittills – den senaste i Maine – har varit i områden som domineras av vita, liberala väljare. Om han ska ha en chans att ta hem Demokraternas presidentnominering måste han börja vinna bland minoriteter.

På den republikanska sidan leder den populistiske affärsmannen Donald Trump stort i både Michigan och Mississippi. Till mångas förvåning har han skapat entusiasm brett i väljarleden. Partiet håller dessutom primärval i Idaho och nomineringsmöten i Hawaii, men där saknas tillförlitliga mätningar.