Fakta: Guatemala

Guatemala har 15,8 miljoner invånare och är ungefär lika stort som landskapet Lappland. I presidentvalet var 7,5 miljoner väljare registrerade.

I valet utses också vicepresident, liksom en ny, 158 platser stor kongress, 388 borgmästare samt 20 delegater till ett regionalt parlament för Centralamerika.

Landet präglades länge av hårdföra militärregimer och inbördeskrig mot vänstergerilla, men återfick demokratin 1985 och freden 1996.

På senare år har landet dock drabbats av extremt våld, kopplat till knarksmugglingen norrut mot USA.

Valrörelsen har varit våldsam och omkring 35 000 poliser var utkommenderade för att försöka hålla ordning under valdagen.

Konservative Morales har kunnat spela på att vara en politisk outsider och rusade i popularitet efter att den förre presidenten Otto Pérez Molina tvingades avgå misstänkt för korruption.

46-årige Morales hade 68 procent av väljarnas stöd när nästan alla röster var räknade – en jordskredsseger över vänsterpolitikern och före detta presidentfrun Sandra Torres, som får 32 procent, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Som president har jag fått mandat från det guatemalanska folket att bekämpa korruptionen som tär på oss, sade Morales när segern stod klar.

Förväntad nystart

Många hoppas att han kan leverera den omstart landet behöver efter politiska skandaler och stora problem med gängvåld. Men Morales har hittills mest förlitat sig på sin charm och inte kommit med många konkreta politiska förslag. Förutom att bekämpa korruptionen har han bland annat lovat att dela ut miljontals smarta telefoner till barn.

Morales har också häcklats för förslag som att lärare ska utrustas med gps för att garantera att de går till arbetet och idén om att återuppliva en markdispyt med grannlandet Belize. Samtidigt har Morales fått spela ner banden mellan sitt parti, Nationella samlingsfronten (FCN), och armén, som anklagas för övergrepp under det inbördeskrig som landet fortfarande kämpar med att återhämta sig från.

Spelade presidentkandidat

Den nye presidenten är ett känt ansikte i Guatemala efter 14 år som tv-komiker. Och i en film från 2007 spelar han rollen som en person från landsbygden som efter en rad tomma vallöften är nära att bli vald till president

Morales förde länge en tynande tillvaro i opinionsmätningarna innan en FN-utredning i april rullade upp den korruptionsskandal där bland annat stora mutor betalats för att undvika importtullar.