Fakta: Demokraternas kamp

För att bli Demokraternas presidentkandidat inför höstens val krävs stöd från minst 2 382 delegater. Genom primärvalen har den förra utrikesministern Hillary Clinton vunnit 1 767 delegater och Vermontsenatorn Bernie Sanders 1 488 delegater.

Clinton har dessutom stöd av 524 så kallade superdelegater, partihöjdare som är fria att rösta efter eget huvud. Sanders har stöd av 40 superkandidater.

Ställningen i nuläget

Delegater Nationellt opinionsstöd

Hillary Clinton 2 291 50,3

Bernie Sanders 1 528 44,5

Om det var presidentval i dag och det stod mellan Republikanernas Donald Trump och Hillary Clinton skulle Clinton vinna med 5,2 procentenheter.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

– Om det går riktigt bra för Bernie Sanders under de sista primärvalen kan det bli en fight på konventet, säger svenskamerikanska Elizabeth Walentin, statsvetare och pr-konsult som tidigare arbetat för Obamakampanjen.

– Hos Demokraterna handlar ju mycket om superdelegaterna, på sätt och vis har partiet ett mer elitistiskt och orättvist sätt att fördela delegater än Republikanerna.

De 712 superdelegaterna är partihöjdare som röstar efter eget huvud när presidentkandidaten utses på konventet. Hittills har 524 offentliggjort sitt stöd för Hillary Clinton, och enbart 40 för Sanders.

Dödshot

Nomineringsmötet i öken- och kasinodelstaten Nevada hölls redan i februari och vanns av Clinton. Men när delegatsfördelningen skulle fastställas vid ett lokalt konvent i dagarna surnade Sanders anhängare till på vad de anser var en felaktigt och orättvis process. Filminspelningar och deltagare vittnar om ett högljutt svärande, obscena gester och kastade stolar – en tillställning som fick avbrytas av säkerhetsvakter.

Dagen därpå vandaliserades partihögkvarteret i Las Vegas och Nevadademokraternas ordförande Roberta Lange fick flera dödshot. "Förbered dig för helvetet" hette det i ett sms som tidningen The New York Times tagit del av. Avsändaren lade till att det var känt var Langes barnbarn gick i skola.

I en anmälan till moderpartiet uttrycker Nevadademokraterna oro för att liknande scener kan komma att utspela sig på konventet i Pennsylvania i juli. Partiets ordförande Debbie Wasserman Schultz säger sig vara orolig, både hon och senatens minoritetsledare Harry Reid har uppmanat Bernie Sanders att agera.

"Inte acceptabelt"

Men Sanders respons, ett uttalande i vilket han fördömer våld i allmänhet men inte det som inträffat i Nevada i synnerhet – och pekar på vad han anser är felaktigheter som skett vid konventet i Nevada, får partiledningen att se rött.

– Inte acceptabelt. . . mer bränsle läggs på elden, säger Wasserman Schultz till nyhetskanalen CNN.

Konflikten sker samtidigt som primärvalskampen mellan Sanders och Clinton går mot ett avgörande skede. Clinton leder övertygande och vann tisdagens primärval i Kentucky, medan Sanders tog hem Oregon.