Fakta: Skottdåd i USA

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Omkring 21 000 personer i USA begår självmord med skjutvapen årligen.

Polisen säger att det är oklart om de båda misstänkta kan kopplas till dödsskjutningarna. Man bekräftar däremot att en misstänkt kan vara på fri fot, och tv-bilder visar hur poliser systematiskt söker igenom bostadsområden i San Bernandino-området. Med dragna vapen går de från dörr till dörr.

Strax innan polisen meddelade att två misstänkta oskadliggjorts, visade tv-bilder hur en person låg på marken bredvid en bil med sönderskjutna rutor. På andra bilder syntes poliser föra bort en person på en parkeringsplats.

17 skadade

Det dödliga skottdramat tidigare under kvällen, då även 17 personer skadades, skedde inne i en byggnad som inrymmer ett socialkontor i San Bernardino, kring en timmes bilfärd från Los Angeles.

Till att börja med uppgavs att en eller flera skyttar befann sig på brottsplatsen. Efter skjutningarna försvann de i en svart stadsjeep, enligt vittnen. Åtminstone en gärningsman var kraftigt beväpnad och klädd i stridsmundering.

Federala polisen FBI har ännu inte fastslagit ifall det rör sig om en terrorhandling.

Säkrade bygganden

Vicki Cervantes, talesperson för polisen i San Bernardino, sade att polisen hade gått från rum till rum för att säkra byggnaden.

Byggnaden där skottlossningen ägde rum ligger på Waterman Avenue, enligt brandkåren i San Bernardino.

Enligt en privatperson som CNN talat med rymmer byggnaden uppskattningsvis ett par hundra personer. På förmiddagen pågick ett evenemang för offentliganställda i en samlingssal vid Inland regional center när skottlossningen utbröt,

Låste in sig

En man berättade för CNN att hans hustru arbetar på socialkontoret. Hon hörde skottlossning från rummet intill. De som befann sig på hennes kontor låste in sig.

Hon kunde lämna byggnaden men hann se kroppar ligga på golvet.

President Barack Obama och Kaliforniens guvernör Jerry Brown är informerad om skottdåden. Federala polisen FBI och den federala myndigheten AFT (The bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms) och dess insatsstyrkor är inkopplade i fallet.