Fakta: Ebolautbrotten i Västafrika

Ebola, som orsakar blödarfeber, räknas som ett av världens farligaste virus. Sjukdomen upptäcktes 1976 i Nzara i Sudan och i Jambuku i Kongo-Kinshasa och fick sitt namn efter floden Ebola.

Symptomen kan dröja upp till tre veckor efter smittotillfället och inkluderar hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor. Sedan kan blödningar och organkollaps följa. Dödstalen varierar mellan 25 och 90 procent.

Ebolautbrottet i Västafrika 2014-2015 är det svåraste någonsin. Liberia drabbades värst med drygt 4 800 döda, följt av Sierra Leone (knappt 4 000 döda) och Guinea (drygt 2 500 döda), enligt världshälsoorganisationen WHO. Ett fåtal fall har också förekommit i Senegal, Nigeria, Mali, USA, Spanien, Italien, Storbritannien.

Den 3 september deklarerades Liberia fritt från Ebola och den 7 november följde Sierra Leone efter. I Guinea pågår just nu den 42 dagar långa nedräkningen efter att en tre veckor gammal flicka tillfrisknat.

Källor: cdc.gov, WHO, Liberias hälsodepartement

– Va, har de inte varit här och sprejat, säger Samuel MendCole med tvivel i ögonen.

Han står utanför huset som är centrum för vad som kallas den fjärde vågen av ebolaepidemin i Liberia. Det är morgon och Liberia har nyligen vaknat upp till nyheten ingen ville ha – att ebola är tillbaka. Allt började när en tioårig son i huset togs till ett vanligt sjukhus. Efter en kort tids vård fattade någon misstankar och ett ebolatest gav positivt svar. Tester visade sedan att även pojkens pappa och bror var smittade.

Låg på trappan

Samuel MendCole bor ett par kvarter bort i området Cow Field i huvudstaden Monrovia, och han är orolig.

– Jag har läst mycket om viruset, det är det inte alla som har gjort så de förstår kanske inte hur farligt det är, säger han.

Familjens allra närmaste granne heter Sebastian. Han vill inte säga sitt efternamn men berättar gärna om sin långa natt – det var han som vägledde ambulanspersonalen och övertalade mamman och de resterande barnen att följa med till isoleringen på ebolakliniken.

Nu står han lutad med handen mot husväggen till grannfamiljens hus och menar att han inte har något att vara rädd för. Samtidigt berättar han att ambulansen inte hade med sig någon desinficerande klorsprej och att det fortfarande inte kommit något sprejteam till platsen. Sebastian pekar på en liten trappavsats bara en meter bort.

– Innan pojken togs till sjukhus låg han där, han kräktes och hade diarré.

När klockan blivit halv två på eftermiddagen dyker det till slut upp ett team med virusdödande klorsprej. Då har många grannar passerat platsen och barn hunnit leka intill trappavsatsen där pojken legat.

Smittan utreds

Hans äldre bror avled på sjukhus några dagar senare. 153 personer som kan ha varit i kontakt med pojken övervakas nu, liksom 25 hälsoarbetare, skriver nyhetsbyrån Reuters. En utredning om varifrån den nya smittan kan ha kommit pågår. Ebolaviruset kan leva kvar i kroppen på dem som överlevt sjukdomen, bland annat i sädesvätska. Att viruset kan vara sexuellt överförbart har förstärkt den stigma som drabbar många överlevare som förlorat sina hem och jobb och ibland även sina familjer.

Liberias myndigheter anser sig väl rustade för att hantera det nya utbrottet. Under den stora epidemin tidigare i år mobiliserade landet med internationellt stöd en organisation. Nu är det upp till bevis för den beredskapen.

När Liberias vice hälsominister Francis N Kateh kallar till presskonferens några dagar efter att den insjuknade familjen tagits till sjukhus frågar TT om han tycker att det är rimligt att sprejteamet dök upp först klockan 13.30 dagen efter.

– Om det var så, då var det helt klart en sen reaktion. Men jag är säker på att vi har utfört saneringen i rättan tid.

Det svaret lugnar inte grannen Samuel MendCole.

– Det här gör mig väldigt orolig. Jag kommer att lämna området och bo på annan plats så länge jag kan, säger han.